Стефан Данаилов се изповяда в книга



"Романът на моя живот", Стефан Данаилов в съавторство с Георги Тошев (Снимка: Книгомания)

Дълго чаканата автобиография на Стефан Данаилов най-после е готова и ще излезе от печат с логото на "Книгомания" навръх неговия рожден ден - 9 декември.

Снимка: Книгомания

Тогава големият актьор навършва 75 години и е решил да събере на премиерата в Народния театър приятели, колеги, студенти, партийни съратници и политически опоненти.

В спектакъла "Напразни усилия на любовта" от Шекспир в ТБА

Богато илюстрираната книга "Романът на моя живот" е писана в съавторство с журналиста и продуцента Георги Тошев, на базата на много интервюта, спомени и снимки - от детството на Ламбо до днешни дни. В нея има и смешни случки от порастването, и любовни истории, и разкази от снимачните площадки, и неизвестни досега подробности за политически битки.

Книгата е разделена на 6 части: "Порастването като приключение", "Киното като любовница", "Болестта като предупреждение", "Театърът като спасение", "Политиката като изкушение" и "Студентите като вдъхновение".

Неговата Мери на младини, когато е била модел

Ето какво пише Стефан Данаилов в предговора към книгата:

"...Да си спомняш сигурно е удоволствие, но и проклятие. Безброй образи, думи, случки и емоции нахлуват у мен.

Мери ми липсва. Пусто ми е. Трябваше да мине известно време от смъртта й, за да напиша тези редове. Страхувах се, че спомените ще ме потиснат. Не е лесно да останеш с тях, те са като призраци..."

Със съпругата си Мария /нарича я Мери или Мерката/, най-важната в живота му

А защо се е решил чак сега? Той отговаря и на този въпрос:

"Отдавна ме канят да напиша книга за моя живот. Дълго отлагах, защото смятах, че има достатъчно време пред мен. Обръщам се назад едва днес, на 75 години - за да подредя мислите си. Виждам, че не мога да се сърдя на живота си. Той ме е радвал и натъжавал, карал ме е да се усмихвам. Но много от историите, разказвани за мен през годините, са по-различни от истината, която стои зад тях."

Безспорен факт е, че на 27 години Стефан Данаилов става най-известният човек в България покрай ролята на майор Деянов от сериала "На всеки километър" - логично е в книгата става дума и за тежестта на славата. Специално място е отделено на партньорките му в киното, сред които са Катя Паскалева, Невена Коканова, Доротея Тончева, Виолета Гиндева, Аня Пенчева, Боряна Пунчева и много други. Макар да е дискретен в подробностите и да поставя съпругата си на първо място, Ламбо дава да се разбере, че с някои от тях отношенията са надхвърлили колегиалното партньорство. Той не спестява и болезнените си преживявания - заради публичното навлизане в личния му живот и заради загубата на близки хора.

С Пепа Николова в "Циганката"

С Катя Паскалева във филма "Иван Кондарев"

А ето как коментира съвместната им работа по книгата журналистът Георги Тошев: "Не го познавах добре до тази среща. Благодарен съм, че ме допусна до себе си - до тайните, смеха, сълзите, радостта и болката. Докато минавахме заедно през спомените му, аз се чудех как се удържа такава популярност." След последната точка в текста съавторът на Стефан Данаилов вече е сигурен: "Да застанеш лице с лице със спомените си, е привилегия на смелите. Да подредиш пъзела от срещи, чувства, тревоги, успехи, разочарование и самота, е усилие. Усилие на сърцето и паметта."

Но точно затова четенето си заслужава.


Четете още:

🔴 Пловдив с едни гърди напред - правим соларна велоалея

🔴 Борисов срази Ердоган! Припомни на Турция за цар Симеон при Цариград: Трябва ли да си спомняме къде е бил…

🔴 Евтим Евтимов : Колко истинска си ти и жива. Не обичаш никога “наужким”. Затова си толкова красива – сякаш си измислена от Пушкин





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе