Релефна карта на България забавлява децата в ОУ "Елин Пелин" в Първомайци



РЕЛЕФНА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ, БЕСЕДКА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА УЧЕБНИ ЧАСОВЕ СРЕД ПРИРОДАТА, КОШЧЕТА ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ, ПЕЙКИ И КЪЩИЧКИ ЗА ПТИЦИ са изградили в ОУ „Елин Пелин“ в село Първомайци по проекта „Обичам природата – и аз участвам“. Училището е успяло да спечели близо 5000 лв. от Министерството на околната среда и водите и ПУДООС, за да реализира идеите си.

„Имаме два огромни двора, в които децата играят през всяко междучасие. И решихме, че можем да се възползваме от това предимство, което природата ни дава. Затова построихме тук беседката, в която учениците ни провеждат часовете си по човека и природата, човек и общество, рисуват“, разказва директорът на школото Мирена Маринова. И допълва, че проектът е свързан с природата и затова по него в училището има вече кошчета за разделно събиране на отпадъци, за да се учат децата да се грижат за нея. Със същата идея са и къщичките – две за птици и една за катеричката, която от години живее в двора на училището.

karta 1РЕЛЕФНАТА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ОБАЧЕ ОСТАВА НАЙ-ГОЛЯМАТА АТРАКЦИЯ ЗА МАЛЧУГАНИТЕ, които по нея могат да опознаят България, да запомнят планините, големите градове, да се научат да определят посоките на света и границите на родината си.

Учителят по изобразително изкуство Свилен Дракалиев е майсторът на географската карта. Той я е направил от специален по-фино смлян цимент и след това я е оцветил с блажна боя. 12 квадрата е картата, с която децата могат да си играят и да се обучават.

64 са учениците на ОУ „Елин Пелин“ тази година. Школото има седем класа – по една паралелка от 1 до 7 клас, както и три групи за целодневно обучение – две в началния курс и една в прогимназиалния. 100% от малчуганите са в училище от сутрин до вечер, обяснява г-жа Маринова, която е категорична, че колкото по-малко са децата в клас, толкова работата на учителя е по-ефективна. И за да бъде още по-пълноценно обучението, учителите и родителите са приели правилото, че в час не се влиза с мобилен телефон. Затова всяка сутрин децата оставят телефоните си при класния си ръководител и си ги вземат, когато си тръгват за вкъщи. През целия ден никое от тях не се сеща да играе с телефона си, може би защото успяваме да ги ангажираме навън, казва още директорката. И допълва, че групи по футбол, борба, рисуване и спортни танци работят в школото по програмата на образователното министерство „Твоят час“ и в тях са ангажирани всички ученици.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката


Четете още:

🔴 Коледните пости наближават - Ето една подходяща рецепта за славянски постен гювеч

🔴 ​105 години след битката при Люлебургаз славата за българските воини е жива

🔴 Бизнесмени подкрепиха "Българе", дарявайки 150 % от необходимата сума за дом на ансамбъла





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе