Ванга - един от будителите на българския народ



Целият си мъченически живот Ванга посвети на своя народ – на българския народ, който обичаше до последния си дъх. Ванга държеше будни човешката съвест и вяра, сочеше смирението и търпението като път за спасение, обичта и единението – като единствен изход на България. Тя говореше на политиците да милеят за народа си, да оставят светла диря след себе си с разумни и отговорни дела. Тя зовеше да има час по вероучение в училищата, за да се учат децата на ценности.

Тя беше Глас от високото, дошъл да буди – и го чуха онези, които „имаха уши”...

Те винаги са били и са сред нас и до нас...

Из „Ванга – съвети за живота”:

"Не ден, не два, а вече 53 години душата ми няма покой. Но ще ви кажа: злото се побеждава само с добро. Бъдете разумни и не вярвайте на безумните приказки! Живеем в трудни времена. Хората се разделят. Да се обединим и за добро да се спасим!"

(Пред журналисти, Рупите, 1993)

"Вярата е в основата на личния успех, на успеха на семейството, на успеха на държавата. За да я има България, станете сплотени! Само вярата може да ви обедини."

(В разговор с прокурора Иван Татарчев)

"Поколения българи ще носят белега на безверието, ако не вземете мерки и не въведете час по-скоро в училищата вероучението. Кой ще научи децата на доброта, на съпричастност, на честност? Улицата!?"

(В разговор с Янка Такева)

"Ние сме християни! Не го забравяйте! Учете децата от малки на християнските ценности, ако искате да ги предпазите от сектите."

(В разговор с Бойка Цветкова)

"България не е бедна! Тя е древна и има учен народ. Уважавайте другите народи и техните култури, но се гордейте, че сте българи. Най-важно е националното единение и самочувствието на хората. Политиците трябва да знаят това и да съхраняват националното чувство."

(В разговор с Анна Караангелова)

"На България й е отредено да свети на Небето като ярка звезда."

(В разговор с художничката Веса Цицелкова)

"Българският народ всичко може, по силите му е всичко да произвежда. Народът ни е учен и трудолюбив. Народът ни е гостоприемен, хората имат сърца. Имаме красива Природа, богата земя... Не търсете богатство навън - у нас е богатството."

(В разговор с проф. Димитър Филипов)

"Българите са сред духовните водачи на човечеството, защото са съхранили качества, които другите народи нямат... Българите са силни и ще оцелеят при каквито и обстоятелства да ги поставят.
Българското писмо е едно от най-старите на земята!
Ние сме много стар народ и това един ден ще разберат всички.
Ееех, колко древна е България! Много е дала на света, но и светът ще й даде..."

(В разговори с Анна Караангелова)

"Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава. Защото тя ще бъде уважавана и тачена от велики държави. Ще мине време, България ще изправи снага, самочувствието на хората ще порасне... България ще бъде благоденстваща страна!"

(В разговор с Бойка Цветкова)

"България е благословена страна! Не случайно Силите ме изпратиха тук. 

(В разговор с Катя Чапкънова)

"Не забравяйте, че сте българи! Гордейте се със своето минало и правете така, че наследниците ви да се гордеят с вас. Народ, който сам не се уважава и другите не го уважават."

В разговор с Анна Караангелова

"Деца, в България ще стане добре... Ще се живее добре!"

(В разговор с писателя Рангел Игнатов)

Честит Ден на будителите! 

автор: Жени Костадинова


Четете още:

🔴 Ексклузивно! Вижте новото спортно чудо на Бургас /снимки/

🔴 На 3 ноември почитаме Св. Пимен Зографски-покровител на българския художник

🔴 Какво се случва когато разполагаш с твърде много свободно време и търпение?





Източник: portal12





Коментари

горе