Смиляна от Пловдив гони Гинес, запя с най-мощния глас на света



Пловдивчанката Смиляна Захариева е напът да влезе в книгата на рекордите Гинес с най-мощния глас в света. Наскоро децибелометър, но не за шум, а за музика, отчете рекордните 131,17 децибела. Уредът отбеляза внушителната цифра при изпълнението  на песента „Излел е Дельо Хайдутин“ в Малката базилика. 

Смиляна Захариева е народна певица с родопски корени, прославяла страната ни с хора на „Големите български гласове“. Наскоро кандидатства за Гинес с надеждата, че ще подобри рекорда на Ник Стефънсън от 1985 година, чийто глас е достигнал 123,6 единици. Преди две години тя прави първи опит да оглави световната класация, но с друг експеримент за силен глас, при който пее заедно със 101 каба гайди на Античния театър в Пловдив. Журито на първоиздателя на Книгата на рекордите сър Хю Бивър обаче отсича, че изпълнението  няма аналог за сравнение и я насочва към състезание по крещене в Тайланд. Тя се възмущава и отказва с мотив, че българската народна песен не може да се сравнява с крясъци, тъй като е уникален фолклор и се впуска в нова надпревара, а резултат се очаква всеки момент.

Смиляна Захариева е закърмена с българска народна музика. Талантът  открива учителката  по музика в училище Димитър Талев. Още от първи клас имала голямо желание да пее и сама потърсила Анка Кушлева - една от сестрите в прочутия квартет „Сестри Кушлеви“. Първата песен, която изпяла пред нея - „Коньо-Коньо“, станала традиция в семейството. След 7-и клас кандидатства в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка и е сред 13-те приети от общо 250 кандидат певици. За 5 години учене там участва в различни камерни състави и хорове. Начален старт обаче  дава едно турне в Париж, където по същото време се изявяват Теодосий Спасов и Ялдъз Ибрахимова. По щастлива случайност навършва пълнолетие в столицата на любовта. Висшето си образование продължава в АМТИИ, а преди това е приета и в двата държавни ансамбъла - „Филип Кутев“ и „Тракия“. Като студентка пее на щат към академичния хор, след което я канят в хора на „Големите български гласове“ под диригентството на Здравко Михайлов.

Преживях незабравими и вълнуващи мигове - с колегите обиколихме много кътчета по света и пяхме на големи световни сцени. Всеки път изпитвах силата на музиката, но никога няма да забравя нейното въздействие при едно наше участие във френска Швейцария. По принцип на финал винаги изпълнявахме „Ода на радостта“ на немски език. Имайки предвид обаче, че пеем пред шовинистична франкофонска публика, диригентът прецени да си спестим Одата.  В един момент залата екзалтира и ни извикаха 7 пъти на бис. Беше невероятно преживяване от топлото отношение към нас. Тогава най-неочаквано диригентът нареди: „Ода на радостта“, и запяхме. За наша приятна изненада тези франкофони станаха на крака и запяха с нас на немски език, беше уникално.

Междувременно Смиляна свива семейно гнездо и ражда дъщеря. Поради непрекъснати служебни ангажименти извън граница рядко е със семейството си. Спомня си как след едно поредно едномесечно турне бързала към къщи, за да прегърне с нетърпение тригодишната си тогава дъщеря, която днес вече е на 24. При срещата обаче детето не я познало, и бягайки от нея, протегнало ръце към леля си - /сестрата на Смиляна, с думите: "Здравей, мамо". Тази неочаквана и болезнена реакция така я разтърсва, че тя от раз се отказала от певческата си кариера.

Отваря нова професионална страница в областта на международния туризъм и така неусетно минават 20 години. По време на пътешествията не пропуска възможност да даде воля на гласа си на избрани от нея акустични места. Първо пеех за себе си, после разбрах, че това е една много красива събирателна точка за българите, когато са в чужбина. Страхотно е усещането да видиш тези хора, чувайки на далечна чужда земя тяхна народна песен, как се събират и се просълзяват. Бяха толкова истински и искрени. В групите сме имали депутати и политици, учени, които не са се прибирали в България от много дълго време. В техните очи наистина се виждаше пламък и желание да дадат всичко само и само да слушат български фолклор. Сред незабравими места, на които съм пяла, са в Червената пустиня и в именития древен град Петра в Йордания. Там звукът се носеше като конец. Имах чувството, че мога да го уловя и да го дръпна към себе си.

Увлечена в рутинната си работа, Смиляна за дълго затваря големия си талант.  До момента, в който среща психоложката Моника Балаян и се включва в нейните здравни курсове, които  дават нова насока за развитие.

Изкуството, което човек носи в себе си, не може да се захлупи с капак. Една вода, сложена да ври, ще изкипи рано или късно. Моника ми даде криле и възможност да разгърна това, което дълго таях в себе си. В туристическия си офис се чувствах като птичка в клетка, затова реших да го затворя, казва Смиляна.

В Ирландия: Сълзи на свещения хълм Тара

При едно пътуване в Ирландия Смиляна посетила с наша група свещения хълм Тара. Това е мястото на коронация на ирландските крале, известно със силната си енергия. Там, в жива осморка от 130 човека, хванати за ръце, Смиляна изпяла „Излел е Дельо Хайдутин“, а всички заплакали. Тогава имала усещането, че няма глас, а стихия, която не може да владее. Това я провокирало отново да измери гласа си. Наложило се да купи децибелометър за глас от нета, тъй като не успяла да намери в България нито в БАН, нито в Музикалната академия, нито в едно звукозаписно студио. Резултатът от рекордните 131,17 децибела, постигнати в Малката базилика, са изпратени към Гинес.

Музикотерапия: Иска да лекува с ноти

Смиляна гледа към нов проект, свързан с певческата дарба - музикотерапия. При скорошен експеримент се установило, че нейният глас има лечебни свойства. Това показал аура тест, на който били подложени няколко човека. Науката все още не може да разгадае как звукът, вибрацията, тонът могат да лекуват, но е метод, използван преди хиляди години от някогашните медици. Знае се, че всеки един тон отговаря на конкретен енергиен център, а всеки един инструмент също има свой тон. Например барабаните са на щитовидната жлеза, китарата е на сърцето, арфата на тънките черва. Така че имам идеи как да се развивам в тази насока и в същото време да бъда полезна на хората, каза жената с най-силния глас на планетата.


Четете още:

🔴 Британски и щатски самолети бомбардират Пловдив на 6 ноември

🔴 Билката, която струва само 1.50 лв., а помага за толкова много неща! Това е...

🔴 Отиде си д-р Йорданов - героят от филма "Последната линейка на София"





Източник: Марица





Коментари

горе