Българин е главен архитект на квантов софтуер в "Гугъл"



Когато построим квантови компютри, ще решаваме трудни задачи по информатика и изкуствен интелект, казва Васил Денчев, носител на голямата награда “Джон Атанасов”

Президентът Румен Радев връчи 15 такива отличия

Тази година голямата награда “Джон Атанасов” получи Васил Денчев. Тя му бе връчена на специална церемония от президента Румен Радев.

Държавният глава раздаде 15 отличия на млади български учени в областта на компютърните науки в 4 категории. Отличието се присъжда за изключителни постижения в областта на компютърните науки в национален и световен мащаб на българи до 35 г., независимо къде развиват научната си и изследователска дейност.

Младият учен Васил Денчев е роден във Враца през 1984 г., където минават и ученическите му години. Завършва тогавашния техникум по механоелектротехника. Висшето си образование получава в САЩ, където придобива бакалавърска, магистърска и докторска степен. Сега младият мъж е доктор по компютърни науки и главен архитект на квантов софтуер в “Гугъл”.

Според собствените му признания научните му интереси и професионален опит са предимно в сферата на квантовата информатика, която привлича неговия интерес по време на следването му. Първите му научни постижения включват успешно разработена система за контрол и стабилизация на оптически интерферометър, позволяваща

сигурно

разпространение

на квантови

криптографски

тайни ключове,

както и успешно разработена компютърна система за автоматична характеризация на източници и детектори на единични фотони.

Веднага след награждаването си Денчев се завърна в родната си Враца и заяви, че такова признание от президента на България го мотивира да работи още по-усърдно.

“Церемонията по награждаването беше прекрасна - допълни Денчев. - Беше в Гербовата зала на президентството, аз се почувствах много специален, когато прозвуча химнът на България. Бях впечатлен от портретите на Левски и Ботев, които видях там. Почувствах се много горд, че съм част от тази атмосфера и това събитие.”

В техникума, където Васил е завършил, сега професионална гимназия, той се срещна с ученици, пред които изнесе интересен урок за новостите в сферата на квантовата информатика. Пред днешните възпитаници на гимназията Денчев сподели радостта си, че помним Джон Атанасов, който е роден и израснал в Америка, но е от български произход и това е причина да се гордеем с него. Според него паметта ни държи жива за неговия принос в изобретяването на компютъра.  

“Чувствам се много горд с тази награда - каза Денчев. Тя означава, че може би и аз съм допринесъл нещо за развитието на информационните технологии. Когато бях ученик в техникума, бях амбициран да отида в чужбина да продължа образованието си. Не знам защо точно така реших, може би ми се струваше, че има големи перспективи за обучение в чужбина.

Много се интересувах от информатика, компютърни науки и впечатлението ми беше, че образованието в Америка или в Западна Европа е доста по-съвременно и по-напреднало, отколкото образованието в България. Въпреки че то също е много добро, но просто такава ми беше амбицията. От друга страна, исках да видя и света, да попътувам извън България, това също ми беше мотивация.”

Амбициозният Васил установява, че

светът е много

предизвикателен

и пълен с

красиви места

Като истински патриот обаче смята, че родният му град е най-красивият. За него Врачанският Балкан е несравним с нищо видяно. Денчев заминава за Щатите, когато е на 18 г., и вече 15 г. живее и работи там. Личи му, че изпитва носталгия по родния край - спомня си за ученическите походи до водопада Скакля, до пещерата Леденика и още много красиви места в Балкана.

Сблъсквайки се пък с чуждото образование, разбира, че в техникума се е обучил на много добро ниво, въпреки че не бил сред смятаните за елитни училища във Враца.

“Тогава имах интерес към техническите науки и се записах в специалност “Радио- и телевизионна техника” - разказва Васил. - Просто ми беше страшно интересно да уча тези неща и мисля, че това също ме насочи впоследствие към компютърните науки, да уча програмиране и алгоритми и софтуер. Механотехникумът във Враца ми даде този старт да развия интересите си още от тази ученическа възраст и след това да продължа в бакалавърската степен с информатика.”  

Сигурно е прав - когато започва да учи в САЩ, там му признават някои от курсовете, които е вземал в техникума. При това ги признават на нивото на бакалавърската степен и отпада необходимостта да полага подобни изпити повторно. Когато си спомня за онова време, младият учен

не забравя да

спомене учителката

си по математика

Здравка

Александрова

“Много я уважавам, защото тя поддържаше високо академично ниво, имаше големи изисквания към всички ученици. Преподаваше материала добре, много добре обясняваше математиката и аз много научих от нея. Тя ми е любимата учителка за прекараните в техникума години”, категоричен е Васил.

Сега Денчев е напълно удоволетворен, защото естеството на работата му съвпада с интересите му. Споделя, че в известен смисъл дори не смята извършваното от него за истински труд, защото му доставя удоволствие.

“Дори да не ми плащаха за него, пак бих работил такова нещо по собствена инициатива - казва Васил. - И най-хубавото е, че тази изследователска научна работа, която правим с нашия екип, е в авангарда на световната наука и технология. Това, което ние правим, има възможност наистина да промени света един ден.

Когато построим квантови компютри, с тях ще можем да решаваме трудно решими задачи по информатика, изкуствен интелект, машинно самообучение, физика, химия, биология, дори бизнес и финанси. Това би имало голям ефект върху различни области на световната наука, технологии и бизнеса.”

Носителят на наградата “Джон Атанасов” е впечатлен, че и у нас се дискутират дебнещите опасности от разрасналата се мрежа на интернет. Категоричен е обаче, че интернет е повече благо за човечеството, отколкото опасност. Като посветен в съвременните изследвания разбира, че във всяка напреднала технология има известни опасности, ако не се използва правилно. Но в никакъв случай никой не трябва да съжалява за развитието им, защото именно тези технологии подобряват живота на хората по света.

Васко казва още, че познава и общува с много българи, живеещи и работещи в САЩ. Убедил се е, че са много удовлетворени, че имат добра работа и живеят според интересите си.

Повечето българи

обаче не са

преживели

носталгията си

към България и съжаляват, че в страната си нямат възможности за перспективна работа.

“Всеки от тях би искал да се върне тук, ако условията бъдат подобрени, уверен е младият учен. - Винаги се радвам, когато чувам добри новини от България, а когато не са толкова добри, ми става мъчно.”


Четете още:

🔴 Криси на годинка и половина разпознава будителите на портрети (Видео)

🔴 Виж титаничната победа на Григор Димитров в Лондон през фотообектива (Галерия)

🔴 Казанлък с номинация за Туристически Оскар





Източник: 24 часа





Коментари

горе