Пет билки за по-здрава имунна система преди зимата



Известно е, че организъм със силна имунна система се разболява по-рядко от болести и инфекции и ще се възстановява по-бързо от травми. Ето няколко билки, които са световноизвестни със свойствата си за подсилване на имунната система:

Астрагал

Астрагалът е широко смятан за един от най-добрите избори за здрава имунна система. Той произлиза от Китай, където е използван в течение на хилядолетия. Редица проучвания потвърждават, че растението има имуностимулиращо, антивирусно и антибактериално действие. Астрагалът функционира, като увеличава активността на имунните клетки и създава нови такива. Той се фокусира върху изграждането на имунната система и поради това може да бъде приеман ежедневно.

Потърсете корени от астрагал в местните аптеки или дрогерии. Можете да ги добавяте към супи, ориз, яхния или всяка храна, която се вари поне 30 минути на тих огън.

Черен бъз

Черният бъз е добре познат имуностимулант в българската народна медицина, като е наричан „най-силната българска билка“. Освен това черният бъз е и признат на световно ниво за своите способности да ускорява производството на антитела в организма. Американски проучвания посочват, че бъзът има антивирусно действие и помага при редица заболявания. Предимство на черния бъз спрямо астрагала е неговото широко разпространение както по българските здравни магазини, така и в природата - можете да го намерите по гори и около реки.

 Консумацията на бъз ще направи организма ви особено ефективен срещу грипни заболявания. От него могат да се правят мармалади, конфитюри, пюрета, сладка, вино и други продукти.

Котешки нокът

Котешкият нокът произлиза от Перу, където е често използван за стомашни проблеми. Напоследък обаче става все по-широко използван заради своите необикновени способности да стимулира имунната система. Растението съдържа оксиндолови алкалоиди, които увеличават капацитета на имунната система и помагат да поглъща и унищожава патогени. Признат за седмата най-популярна билка в САЩ, котешкият нокът се използва най-често при остеоартрит и ревматоиден артрит, както и при различни заболявания на храносмилателната система.

Ехинацея

Ехинацеята е растение, произхождащо от Северна Америка, което е използвано още от индианските племена. Американски проучвания доказват за него през 2006 година, че то съдържа активни вещества, които стимулират имунната система да противодейства на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, да намалява възпаленията, да укрепва кръвоносните съдове, да унищожава свободните радикали, да увеличава активните бели кръвни клетки, да стимулира производството на интерферон (естествено антивирусно вещество) и да предотвратява увреждане на кожата от слънчеви лъчи.


Четете още:

🔴 В Източните Родопи се заселиха още два зубъра

🔴 Няма желаещи за 4000 лв. заплата в Пловдив

🔴 Вижте българската снаха на Майкъл Джордан





Източник: Марица





Коментари

горе