На почивка в китна Трявна



Трявна е едно от многобройните китни градчета на България, който крие в себе си толкова много интересни неща, места за посещение, история и още. Който и от вас да е бил там определено си е заслужавало пътуването.
По земите около Трявна и в самата нея може да се намерят останки датиращи още от траките – могили и останки от жилища отбелязват къде са били траките. По тези места през далечната 811г. се е случил прословутият разгром на Никифор от Хан Крум. Тук се смята, че когато турското нашествие наближава столицата и дори я превзема, в Трявна са потърсили много боляри и изобщо хора, които са имали повече пари. Опитвали са се да се скрият в планината и дълбоките гори и някои може би са успяли, други не.

Около 1560г. градът се разраства със заселници от различни краища на България, което кара хората да търсят друг начин за препитание, тъй като обработваемата земя в района не е достатъчна за всички. Затова голяма част от тях се захващат с търговия и по-скоро с изкуство, иконография, дърворезба и други.

Стига сме говорили за миналото – там няма как да се върнем. Нека да видим какви са възможностите на Трявна в момента и какво може да се види и прави там.

Като започнем от музейна гледна точка, в Трявна има няколко музея – 5 къщи музеи и едно старо училище. Всяка от къщите-музеи носи своя уникален дух, история, но всяка една от тях е във стар стил, направена така, че да изглежда, както са изглеждали къщите едно време. За училището или както е известно „школо“ е уникално с това, че има репутацията да е едно от първите светски училища в България и за негов първи учил е поканен Петко Славейков. Той създава часове по рисуване, музика и спорт. В момента, атракцията там е че може да се научите на дърворезба в няколко различни варианта – за 2 часа или за 2 дни, зависи от вас.

Още от турското робство, когато българите по тези земи са се занимавали с търговия и изкуство са останали доста предмети, които да се видят по музеите, а дори и съвременни занаятчии още изработват много неща из града, които могат да се видят. Те включват дърворезби, иконопис, съвременно изкуство и дори строителство.

В град Трявна има и две църкви и още една в Плачковци. Много е вероятно всяка една от тях да е изрисувана или поне някаква част от нея да е направена от жителите на града и техните майсторски инструменти.

Естествено, ако искате да се запознаете с толкова много изкуство наведнъж, може да отседнете в хотелите в града и околността. Природата също предлага отлични гледки и места за посещение през всеки сезон.


Четете още:

🔴 Вярвате или не, всеки един от вас може да си вземе уютна къща в китно селце за 5 ЛЕВА НАЕМ! ЕТО КАК!

🔴 Дяволският каньон – лунният пейзаж на земята

🔴 Полегнала Тодора ли? Пловдив полудя в Нощта на ансамблите (Фотогалерия)





Източник: vipbg





Коментари

горе