Вила "Армира" е най-богатият частен дворец от римско време у нас



Вила "Армира" е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римската епоха, проучени в България. Тя е изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години.

Българските земи пазят не една и две тайни - видими и невидими. Античната вила "Армира" е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построена е през втората половина на I век сл.Хр. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение.

Античната вила "Армира"  се намира на 4 км западно от Ивайловград, по пътя към село Свирачи. Била е открита при строителни работи за язовир през 1964 година. Археологическите проучвания са проведени под научното ръководство на ст.н.с. д-р Янка Младенова, а по-късно и от ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт, с музеи при БАН.

Античната вила е била издигната в долината на река Армира, десен приток на река Арда, през втората половина на І век сл. Хр. По името на реката е наречена Вила "Армира". Красивата природа, плодородната земя и мекият климат са създавали отлични условия за живот тук.

Вила "Армира" е уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост. Нейната планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки (над 400 кв. м и почти 3000 мраморни фрагмента), я превръщат в най-богатия разкрит по нашите земи частен дворец, от началото на хилядолетието. Вилата е единствената, в която са открити всички известни разновидности на свастиката - древен санскритски символ на щастието и късмета. 
Мозайката, дело на изкусни майстори мозаисти, изваяли този съвършен мозаичен килим със ситно черни, бели и цветни камъчета е изключително ценна, тъй като в нея са изобразени портретите на собственика от първата половина на ІІ в. от н. е. и неговите невръстни деца - момче и момиче, които са единствените портретни изображения, останали от римската епоха в територията на днешните български земи. Към този мозаичен килим принадлежат и интересни сюжетни сцени с персонажи от гръцката митология: "Аполон", "Артемида", "Седящ Пан", "Сатир" и други.
Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума с изображение на Медуза Горгона - символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата.
Внушителната двуетажна сграда се простира на площ 2132 кв. м - с панорамна тераса и много помещения (спални, приемни, зала за пиршества, стаи за гости, работни дневни за жените, баня и др.). Само на първия етаж помещенията са били 22, ограждащи под формата на буквата "П", oгромен басейн с размери 11х7 метра. За почти четиривековното си съществуване антична вила "Армира" е била преустройвана и поправяна многократно. В началото на III в. тя е била разширена на изток с просторна зала за гости (триклиниум) и сервизни помещения към нея. В част от сградата е имало римски тип отоплителна система (хипокауст), следи от която се виждат и днес. Още през първата половина на II в. към вила "Армира" се създава ателие за художествена обработка на добивания в околностите й искрящ бял мрамор, като тук са поканени да работят майстори от град Афродизия в Мала Азия, известен с най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света. Така вилата се превръща в истински дворец от Римската империя.
Целият първи етаж е бил облицован със съвършено изработени мраморни плочи и пана, покриващи стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самия басейн. Сложната схема на облицовките около басейна повтаря колонадите от древните богати градежи и стенописите от ранноримската епоха.

След повече от 300 години разцвет през втората половина на IV в. вила "Армира" е била опожарена и разграбена. Руините й са сринати от опустошително земетресение в края на IV в. сл.Хр.
Към настоящия момент антична вила "Армира" е архитектурен паметник със световно значение, който фигурира в списъка на "Стоте национални туристически обекта на България" (№72б). "Античната вила "Армира" е един забележителен архитектурно-археологически паметник на културно-историческото наследство в България", казва доц. д-р Гергана Кабакчиева, ръководител на проекта антична вила "Армира".
Туристите и гостите на града могат да останат очаровани от това, което ще видят в община Ивайловград - богато природно-историческо и културно наследство, събрани на едно място.

За посещението на вилата се плаща вход - за възрастни билетът струва 5 лв., за учащи и пенсионери - 3 лв., а за разодка с екскурзовод пригответе 5 лева. Ако желаете да запазите спомен от това свое посещение, ще трябва да платите такси за снимки. При използване на фотоапарат тя е 5 лв., а за видеокамера - 12 лева. Архитектурно-археологическият паметник работи всеки делничен ден (от 9.00 до 17.00 часа), като вилата работи и през почивните  дни.


Четете още:

🔴 Тя е на 94 години, продължава да работи и не е излизала нито ден в болнични. Каква е тайната й? (видео)

🔴 Съботен бис: Риалититата - мелачка за някой лев и три дни слава

🔴 Македонската църква е готова, да признае Българската църква за своя майка!





Източник: banker





Коментари

горе