Първокласникът Йордан Иванчев започна плевенския препис на Паисиевата история



Голямата чест пръв да започне преписа на „История славянобългарска” в Плевен получи Йордан Иванчев, първокласник в НУ „Христо Ботев” – Плевен.  Инициатор на родолюбивото начинание, което започна днес в нашия град, е Диян Павлов – Джими, създател на Творителницата „О писменехъ”.  С подкрепата на Община Плевен в продължение на десет дни плевенчани ще могат да препишат част от великата книга на Паисий, да сложат подписа си под преписа и така да влязат в историята като едни от нейните преписвачи, каза при старта Диян Павлов – Джими. Той припомни важни исторически факти от създаването на първото възрожденско произведение на българската историография, написано от Паисий Хилендарски в Хилендарския манастир и Зографския манастир в периода 1760 – 1762 г. Нейният пръв препис е дело на Софроний Врачански  през 1765. След него мнозина люде преписват Историята, самият Софроний прави втори препис. Досега са  известни 80 преписа, а до наши дни са достигнали около 40. Това са преписи от 18 и 19 век, припомни Диян Павлов.

Зам.-кметът Стефан Милев отбеляза, че инициативата, която започва днес в Плевен, е важна не само за нашия град, а и за цялата ни държава. „Ако  помним заветите на нашите предци – да помним и пазим сътвореното от тях, то всеки ден в тази шатра трябва да има хора, които преписват Историята. Така ще докажем, че помним и ще се стараем всичко, което е написано в тази История, да бъде продължено от нас”, каза Милев, приканвайки плевенчани да покажат още веднъж, че българите са велик народ.

Изпълнения на Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева повишиха емоционалния градус на събитието.

Преписът се посвещава на 1 ноември – Ден на будителите, и е в чест на 255 от написването на „История славянобългарска”  и 295 години от рождението на Паисий Хилендарски. До 3 ноември всеки ден от 11 часа шатрата до надписа „Плевен” ще е отворена, за да може всеки желаещ да се включи в родолюбивото дело. Направеният препис ще бъде предаден за съхранение в Регионалния исторически музей в Плевен.


Четете още:

🔴 Исках да подредя масата по различен начин и да впечатля гостите си, тогава намерих това списание и направо ми паднаха очите

🔴 Връх на инженерната мисъл: Сложиха банкомат за акробати

🔴 Агенцията по заетостта обяви, че търси над 800 души за работа с надница 80лв на ден





Източник: infopleven





Коментари

горе