Седемгодишно българче стана Кралица на гредата в САЩ



СЕДЕМГОДИШНАТА АЛИНА ПЕТКОВ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА СТАНА КРАЛИЦА НА ГРЕДАТА И СПЕЧЕЛИ ШАМПИОНСКАТА ТИТЛА ПО СПОРТНА ГИМНАСТИКА в отборната надпревара в щатския шампионат на Флорида в САЩ. Гредата, смятана за най-

Алина и Карина на Арбанаси това лято.
Алина и Карина на Арбанаси това лято.

трудния уред в спортната гимнастика, е любим на малката Алина. Тази година тя е участвала в осем състезания и в седем от тях е печелила златото. Затова е получила титлата „Кралица на гредата“. „Щатският шампионат е най-голямото и сериозно състезание за всички деца, които тренират спортна гимнастика във Флорида. Всъщност всеки щат си има такъв турнир, за който подготовката е цяла година. Алина, която се състезава от много малка, преди година стана шампионка на греда в своята възрастова група. Миналия сезон не успя и сега работи упорито, за да си върне титлата“, разказва баща й Пламен Петков. И допълва, че в шампионата са участвали 60 отбора от Флорида, което прави отборната титла особено ценна.

АЛИНА, КОЯТО Е УЧЕНИЧКА В ТРЕТИ КЛАС, ТАЗИ ГОДИНА Е СМЕНИЛА ОТБОРА И КЛУБА, В КОЙТО ТРЕНИРА. Разделила се с първите си треньори, защото те не мотивирали гимнастичките за по-високи успехи. Затова Алина и родителите й решили да направят промяна. Баща й започнал да търси клуб, в който малката грация ще може да играе истинска гимнастика, и така попаднал на Lakewood Ranch gymnastics. Клубът е с едва петгодишна история, но въпреки това негови гимнастички вече са в полезрението на треньорите на националния отбор на САЩ. „Хареса ни тази перспектива и Алина кандидатства. 120 деца се явиха на пробите за нивото, в което Алина се състезава. После чакахме цял месец, преди да получим писмо, с което ни съобщават, че я взимат в клуба“, разказва Пламен Петков. Така Алина влязла в новия си клуб, в който се състезава в ниво три, малко по-високо от възрастта й.

Алина с шампионския си отбор.
Алина с шампионския си отбор.

ЗА ДА ТРЕНИРА, МАЛКОТО МОМИЧЕНЦЕ ПЪТУВА ТРИ ПЪТИ В СЕДМИЦАТА, ЗАЩОТО КЛУБЪТ СЕ НАМИРА НА 100 КМ ОТ МЯСТОТО, КЪДЕТО АЛИНА И СЕМЕЙСТВОТО Й ЖИВЕЯТ. „Пише домашните си в колата, заспива, когато се прибираме, защото тренировките й свършват към 9,30. Много мислихме дали си струва това усилие на детето, но тя е щастлива, определено направи огромна крачка в развитието си като гимнастичка“, казва още баща й.

Алина стъпила за първи път в залата по спортна гимнастика, когато била едва на 3 г. В началото най-малките като нея просто тичали из залата и се забавлявали, но постепенно Алина започнала да се занимава с истинска гимнастика, да учи елементи и да печели медали, които вече са повече от 20. По-голямата част от тях са за успехите й на прескок, но постепенно момиченцето натрупало опит върху гредата, от която в първите състезания все падала.

Алина има и по-малка сестричка Карина, която също тръгнала на гимнастика, но с времето ни стана ясно, че гимнастичка ще е кака й, а тя ще се занимава с плуване, усмихва се Пламен Петков, който вече 10 г. живее със семейството си в Палм Хаброр, Флорида.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Майка на три деца разтърси Фейсбук с писмо до Дядо Коледа и държавните системи на…

🔴 Зодиите, за които 2018-та година ще бъде незабравима (ВИДЕО)

🔴 Външно с предупреждение към българите, живеещи или запътили се към Гърция: Внимавайте, само след часове там ще е страшно!





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе