Достойната Мария, която спаси шофьор на тролей, влезе в учебник по английски



Мария не се е променила, скромна и трудолюбива е, в неделя като Снежанка ще чете коледни приказки на деца, казва директорката на интерната, в който живее 17-годишното момиче

Учителят Гено Недялков ще покани героинята от разказа на среща с шестокласниците от Ст. Загора, които първи откриха историята

Учителят в старозагорското Четвърто основно училище “Кирил Христов” Гено Недялков и учениците му от VI клас са в час по английски. Четат в учебника историята за 15-годишната Мария, сложена в рубриката “Спасители”. Случката им се сторила много позната.

Учителят по английски Гено Недялков показва учебника, в който е разказана случката с Мария.

Бързо се досетили, че авторите на учебника не са си измислили, а са разказали историята на Мария Стоилова от техния град. През януари 2016 г. тя спаси живота на припадналия зад волана по време на движение тролейбусен шофьор Филип Точев, като не се уплаши и първа сред пътниците, между които имало и възрастни,

разбра, че

мъжът си е

глътнал езика,

после успя да

го извади и да

свести човека

За тази постъпка името на момичето стана известно в цялата страна. То получи много награди и отличия, а вестник “24 часа” го нареди сред “Достойните българи” на 2016 г.

В учебника не са посочени държава или град, нито пълното име на тийнейджърката, но другото е почти същото. Това, че авторите са пратили случката през вечерта, а не преди обяд, както бе в действителност, че тролейбусът е станал автобус, а Мария дори го била спряла, не е от значение.

Шестокласниците били щастливи да прочетат за подвига на едно дете, което живее недалеч от тяхното училище - в интерната за деца, лишени от родителски грижи “Мария Терезия”.

Мнозина от тях дори я познавали лично.

Случката е в тазгодишното издание на учебника по английски език Your space for Bulgaria на столично издателство. Това е учебник на Кеймбридж, адаптиран за българските училища. Негови автори са Мартин Хобс и Джулия Стар Кедъл, а от българска страна - университетските преподавателки от София Десислава Зарева и Николина Цветкова.

Най-вероятно идеята да разкажат случая с Мария в учебника е тяхна, но до редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с тях въпреки многократните обещания от издателството по телефона за съдействие.

Разказът за Мария е поместен в рубрика “Спасители” и в превод от английски изглежда така:

“Тийнейджърка героиня спасява дузина човека

Мария е на 15 години, но вече е истинска героиня. Тя обича спорта, особено плуването, нейната мечта е да стане треньор по плуване. На 15 януари вечерта Мария не е била вкъщи, тя е пътувала с автобус от училище.

Шофьорът

изведнъж

припада. Мария

не можела да

кара автобус, но

успяла да го спре

Тя помогнала и на автобусния шофьор да се възстанови.

Всичко се случило много бързо и никой от другите пътници не направил нищо. Но тя не спасила само шофьора, спасила и пътниците от автобуса от истинска катастрофа.”

Вдясно е публикувана друга история - за куче с 3 крака, успяло да спаси от пожар 4-ма човека, две котки и папагал.

Репортерът на в. “24 часа” подсказа и сега учителят по английски е готов да покани Мария да гостува на неговите ученици от VI клас, които изучават нейната история. Нали децата на тази възраст трябва да научават повече за добрите дела на връстниците си.

А учителят, който има вече 20 г. стаж, за първи път попада на текст с герой от неговия град, за когото преподава, и то на английски.

Това, че нейният случай вече се изучава в училище, няма с нищо да промени скромната и трудолюбива Мария, смята директорката на дом “Мария Терезия” Латинка Петрова.

Когато спаси Филип, Мария беше в IX клас, през август т.г. навърши 17 г. и вече учи в XI клас на спортното училище “Тодор Каблешков” в Стара Загора.

Успехът ѝ е

добър. Все така

тренира плуване

и мечтае един ден да обучава млади плувци като треньор.

Тийнейджърката не е забравила как в онзи януарски ден първа се притекла на помощ на 43-годишния шофьор Филип Точев, когато уплашената кондукторката започнала да вика.

Пътувала в тролейбуса със съученици, отивали на тренировка.

“Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато получава припадък. Първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика.

Беше почнал да пожълтява. Не ме беше страх, аз му отворих устата и извадих езика от гърлото му”, разказа тогава момичето пред “24 часа”. После започнало да успокоява шофьора, че сигурно е преуморен от работа, и потърсило вода, за да го напръска.

Малко по-късно лекар установил, че Филип сближил двете граници на кръвното си налягане и заради това му прилошало по време на движение, бил вдигнал и нивото на кръвната си захар.

Едва спрял машината, преди да припадне.

Днес Филип

продължава

да кара своя

тролейбус

Има едно неизпълнено обещание към Мария - когато се ожени, да я покани за шаферка. Неизпълнено, защото още не е вдигнал сватба.

Самата Мария все по-рядко се връща към онази случка, която можеше, но не промени живота ѝ. Тя нито се възгордя от вниманието към нея, нито се промени за приятелите и съучениците си.

Само е усъвършенствала компютърните си умения благодарение на “умните машинки”, които ѝ бяха подарени - сред тях и айфон от “24 часа”.

Сега в навечерието на Коледа и Нова година в дома “Мария Терезия” тя и съучениците ѝ имат грижата да се подготвят възможно най-добре за празниците.

Специално пред Мария стои още една отговорна задача - тази неделя - 17 декември, тя ще влезе в ролята на Снежанка и на коледно тържество ще разказва приказки на децата на работниците от фирма в с. Горно Сахране. Фирмата е сред спомоществователите на дома, а Мария им е любимка. Момичето е подготвило да разказва коледна приказка за елена Рудолф и добрия старец и “Малката кибритопродавачка” на Андерсен, обясни Латинка Петрова.


Четете още:

🔴 Бъдни вечер е най-таченият празник от българите

🔴 В Америка поискаха да купят лиценза на българско приложение за диабет

🔴 Коледна приказка в детска градина " Синьото мече" и училище " Патиланско царство"





Източник: 24 часа





Коментари

горе