Момчиловци тегли като магнит за селски туризъм (СИМКИ)



Името на родопското село Момчиловци предизвиква две асоциации. За поколението 50+ то е твърдина на християнската вяра. По-младите пък го свързват с прощъпалника на селския туризъм в България, сноуборд-парка Картола и летните  DJ-партита с алтернативна музика. А от две години насам селото придоби популярност с Фестивала на киселото мляко, което милиони потребители в Шанхай вече свързват с името Момчиловци.

Селището се счита за едно от древните в региона - тук е имало поселение още от праисторически времена. Видими следи са оставили траки и римляни. Първите заселници назоват селото със славянското име Руеново - от руен (изобилен). По-късно сменят името му на Горно Дерекьой. Съвременното име е избрано от жителите му, които отхвърлят няколко предложения за преименуването му през 1924 г. и избират Момчиловци (следовници на легендарния Момчил юнак).

Днес селото е едно от трите най-многолюдните в Смолянска община. Живее в съвремието, но хората тук са привързани към традициите. Младите свирят на гайда, пеят родопски песни и по време на празници  площадът грее от усмихнати младежки лица.

Ако искате да научите за традициите на селото, посетете Историческата музейна сбирка с картинна галерия в центъра на селото. Намира се точно под площада пред Кметството.

Археологически находки и етнографски експонати ще ви преведат през превратната история на селището, любопитна част от която е периодът в началото на ХХ в., когато мъжете започват да се препитават с рибарство по бреговете и северните острови на Егейско море - Тасос и Самотраки. Новост е китайската зала в експозицията, която представя динамично развиващите се взаимоотношения с Шанхай.

Любопитен факт е, че преди четири години в Момчиловци беше сниман китайският вариант на риалити формата „Сървайвър“. В картинната галерия можете да видите платна  на Мърквичка, Илия Бенов, Владимир Димитров -  Майстора, Бараците - Златю Бояджиев, Довид Перец и Васил Бараков.

По алеята вдясно от входа на музея, само на 50-на метра е църквата „Св. Св.  Константин и Елена“, една от 9-те църкви в средните Родопи, чието построяване е разрешено със специален указ на султана от 1834 г и осветена през 1836 г. По-късно е построена външната камбанария при църквата, която е сред 100 национални туристически обекта на България.

Съвременен прочит на фолклора и използването му за предлагане на туризъм представлява изградената екопътека „Торнал е Тодьо“. Представлява кръгов маршрут, който минава през параклисите "Св. Петка" и "Св. Св. Петър и Павел", през скалните феномени Кърджалийски и Дупчов камък и Радичевата чешма. Феноменът Кърджалийския камък тук е известен от време оно, тъй като някога тъкмо от него мъжете от Момчиловци са тръгвали на гурбет.

Мястото е възпято в прочутата песен "Торнал е Тодьо на гурбет да иде". Общата продължителност на прехода в зимни условия и при сняг е около 4-5 часа.

Селото, първенец през 90-те г. на ХХ в. в предлагането на селски туризъм, днес отново се бори за първенство на този пазар. Зрелищни празници като Тодоровден, храмовият празник на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, курбаните при 27-те параклиса привличат търсещите спокойствието и уюта на селския живот в планината.

От няколко години, обаче, Момчиловци е притегателно място за туризъм и отдих за младежите и младите семейства с деца, предлагайки възможности за сноуборд и ски за начинаещи, конна езда, лагери за оцеляване и преходи с АТВ в планината и DJ-партита за любителите на алтернативна музика в зоната за приключенски туризъм в местност „Картола“ на 10 км северно от селото. На място тук ще ви предложат екипировка и квалифицирани инструктори.

Международният фестивал на киселото мляко вече три години привлича всеки втори уикенд от м. септември почитателите на храните на дълголетието и органично произведените продукти. Конкурс за „Мис Родопи - Кралица на киселото мляко“, детски конкурс за рисунка и фотоконкурс „Природата и киселото мляко - здраве и дълголетие“ и двудневна открита сцена, на която се изявяват изпълнители и състави от региона.

Ако изберете Момчиловци за коледните и новогодишните празници, в селото се предвиждат различни инициативи и събития. На 18 декември ще има куклен спектакъл за най-малките в читалището, на 30 декември - Коледен концерт в залата на читалището от 16 ч., който от 18 ч. ще продължи с общо веселие на площада пред кметството.

Легендата за Аязмото

Жителите на Момчиловци били известни с непокорния си и независим дух още от турско време. Селото остава християнска твърдина през целия период на османско владичество.

От тогава е започнала и традицията на изграждане на християнски параклиси, които днес са 27 и опасват селището околовръст. Според местните предания те пазят хората от злини и болести.

С лечебния извор "Аязмото" при един от тях се свързва легендата за ясновидката Кортеза, призната от българската православна църква. На 15 август 1908 г. (денят на Богородица) семейството Атанас и Велика Драганови пристигнали в Бачковския манастир, за да търсят лек за безплодие. При този престой жената получила всички признаци на бременност.

Изминала една година, а тя така и не родила. Потърсили те тогава известната ясновидка Кортеза. Тя поклатила глава и казала: "Жено, ти не си бременна, ти си болна! Ще се върнеш в селото си.

Над него има ливада с камък. Копайте там и за Божия слава ще избликне лековита вода. Пий от святата вода и нека свещеникът да благослови това място, заградете го, направете малко параклисче, което да изцелява всички страдащи.

Върнали се съпрузите и изпълнили точно пророчеството на Кортеза. Изворчето е осветено и помага и до днес на много вярващи  и болни. По стар обичай вечерта срещу Гергьовден - 6 май - множество християни го посещават, молят се, палят свещи, измиват си лицата с водата и носят от нея в домовете си за здраве и щастие. Всички параклиси около селото са добре поддържани и достъпни целогодишно. 

Момчиловци тегли като магнит за селски туризъм

Момчиловци тегли като магнит за селски туризъм

Момчиловци тегли като магнит за селски туризъм

Момчиловци тегли като магнит за селски туризъм

Момчиловци тегли като магнит за селски туризъм


Четете още:

🔴 Бистришките баби – българското чудо от Холоцена

🔴 Напих се преди любовните сцени

🔴 Стената на спортната слава грейна





Източник: Марица





Коментари

горе