Перничанка шие Граовски народни носии, които стигат чак до Англия и Америка



69 – годишната перничанка Перунка Динева шие граовски носии. Нейните носии се носят от хора в село Ярджиловци, през хора от Стара Загора, пътуват чак до Англия и Америка.  Перунка изработва носиите с голямо желание вече 5 години.

“Просто ме влече. Имам желание, харесва ми, затова го правя. Това е нашата носия, това е носията на Граово. Трудно е да се прави народна носия, но желанието и мерака ме въвлича и работя”, казва Перунка пред “Кракра ТВ”.

“Шевиците се шият трудно, аз си кроя носиите сама, сама си ги шия на машина. Паетите ги минавам на ръка. Една носия мога да ушия за 4-5 дни, защото аз съм безработна пенсионерка и ако не се занимавам с друго за този срок ще се справя”, казва Перунка.

“За мен шиенето на носии означава да се запази традицията и нашата граовска духовност. Мога да кажа на младите да пазят българското и корените да не се губят”, пожелава Перунка.

“Аз правя носиите за удоволствие. Видях ги на една брошура и ей така ги направих”, разкри перничанката.

Освен с шиене на носии, Перунка се занимава с плетене и музика.  Майка й пяла, а баща й свирил на гайда. Днес Перунка е част от народния състав на читалище “Пробуда 1935г.” Има 11 медали и много грамоти от конкурси.


Четете още:

🔴 Кланетата в помаклъка на родопите – Село Вълкосел и село Туховища – Грозната истина лъсна!

🔴 250 души от гей сдружения и партии са против втория лифт на Банско, защо да ги слушаме? (ВИДЕО)

🔴 Бензиностанциите са залети с евтина, но смъртоносна течност за чистачки





Източник: zapernik





Коментари

горе