Животът ми е низ от конкретности, които изживявам до пълно изтощение



„Аз мога да се занимавам с всичко, но не искам. Това, което най-много ме интересува е смисълът на човешкия живот, а смисълът е в пробуждането. Най-тъжното нещо е в залеза на живота си човек да се огледа назад и да си каже – пропилях го този живот…
Когато човек се роди, той вече се е реализирал. Работата му е да разбере, че е човек. По какъв начин – чрез средствата, които са му дадени, чрез конкретната работа – журналист, актьор, писател… Когато човек отиде над работата, отвъд бунта, той започва да се превръща в слънчево същество.Освобождава се и започва да живее. Аз правя каквото реша, че е правилно, и го правя с цената на живота си. И никого не обвинявам за това. Решението си е мое.”

 

„Всички беди идват от стремежа на човек да задоволи желанията си. Аз съм гордо човешко същество. Не съм разочарован човек. Когато харесвам нещо – крещя. Когато не харесвам – пак крещя. Започнах да пиша, за да се превърна в същото, което съм. С кого бих искал да снимам? – Със себе си.”

„Това е знанието , което аз имам за любовта. Учителят казва: “Любовта е окръжност без периферия и център”. Колко изумително, нали!.. Животът ми е низ от конкретности, които изживявам до пълно изтощение. Аз го наричам постоянно състояние на будност.”

„Щом осъзнаеш, че нещо ти се е случило, трябва да имаш доблестта да го приемеш, да се научиш да казваш “Да”! Тогава всичко, което ти се е случило, става съществено. В един човешки живот няма нито миг несъщественост. Просто, трябва да се знае, че си жив.”

С Ирен Кривошиева в "Романтична история"

„За мен животът е отрязъкът време, който трябва да изживея сега.Ако нещо ми пречи, причината е в мен. Някой краде, граби, убива… Какво по-голямо нещастие от… мъртва душа… Не може да имаш позиция в общество, което още не се е събудило. Когато хората започнат да се вслушват в сърцата си, ще разберат, че най-голямото чудо е това, да си жив… И за тези неща трябва да се говори.”

„Изкуството е среда, в която упражняваш своята дарба, най-просто казано – работиш. Срещата между двама души може да е толкова съществена, че да просветли едно човешко същество.Това ще бъде по-важно от всички роли, които съм изиграл. Глупаво е да бъдеш непрекъснато предан на професията си, наречена – изкуство. Според мен не е възможно човек сам да роди добри мисли. Това винаги става с чужда помощ. По-важно е да се подготвяш за завръщането си.”

С Георги Георгиев-Гец в "Стената"

„Душата е свързана с човека. Когато той боледува, и тя е болна, когато той е в заблуда, и тя е в заблуда. Душата оглупява , когато човекът е глупав. Работата на душата е да опознава духа. Работата на човека пък е да отглежда душата. Душата е материално понятие, не е някаква неясна субстанция.”

„Животът е дар. Физическото време изтича и е добре да получиш просветление в този живот. Ставаш действащо лице.Иначе не знаеш кой си. Ако осъзнаеш кой си, преставаш да се занимаваш с политика. Излизаш от съня. Отпадат желанията, гордостта, завистта, неведението, алчността и егоизма. Препълнил си чашата и започваш да раздаваш.”


Четете още:

🔴 6 прекрасни имена черпят днес! Празнуваме четвъртия от "големите" пророци, останал невредим сред гладни лъвове

🔴 След трагедията с убитата на пешеходна пътека Фатиме: Младо момиче просълзи мрежата с разтърсващото си послание

🔴 Мъжът на Биляна Йотовска с покъртителен разказ - призна си за убийство и как замръзнал на прага, когато видял дъщеричката си да...





Източник: afish





Коментари

горе