Да си спомним за Атанас Джурджев



На днешната дата преди десет години ни напусна проф. Атанас Джурджев. Той бе два мандата ректор на Медицински университет - Пловдив, член на Българското и Европейското кардиологично дружество, на Полската академия на науките, както и на Кралския институт по биология във Великобритания. Носител на златен медал на Световната академия по медицина "Алберт Швайцер", ордена за мир "Нагазаки", „Чиловата награда” и на  Почетния знак на Пловдив, Чепеларе и село Павелско. От 1996 г. бе заместник-председател на Дружеството на кардиолозите в България, от от 2004 г. - заместник-председател на СНС по кардиология към ВАК. 

Едновременно с академичната дейност упражняваше и лекарската като началник на клиниката по кардиология в сегашната Университетска болница „Свети Георги”. Беше и единственият медик извън София, национален консултант в своята област - кардиология. Автор на над 150 научни труда, две монографии и пет учебника. Главен редактор на списание “Фолиа Медика”, член на редколегията на списанията “Българска кардиология”, “Сърце - бял дроб”, “Рехабилитация и физиотерапия”. Човек с невероятен дух и неизчерпаема доброта, вдъхновение за всички, които го познаваха. Съчетаваше професионализъм, морал и етика с енциклопедични знания и мислене, изпреварващо времето си. Бе почитан преподавател и колега. Ерудицията му изключително много помогна на учебното заведение, което ръководеше. Като  ректор успя да осъществи чрез гласуване в Народното събрание ВМИ "Иван Петрович Павлов" от институт да се превърне в Медицински университет - Пловдив.  Голямата му гордост беше, че успя да осигури сградата и финансирането за изграждане на новия Факултет по стоматология. Той създаде и първия извън столицата Факултет по фармация. 

„Всичко на този свят е временно. Но ние, които го познавахме, ще продължим да съхраняваме спомена за нашия любим учител, колега и приятел. Да почитаме интелигентния и хуманен начин, по който вършеше работата си и изпълняваше своето призвание. Той искрено се интересуваше от хората, обичаше живота и живееше своя по най-достойния начин”, написа след смъртта му списание “Фолиа Медика”. 

Проф. Атанас Джурджев бе посветен на медицината. Приятелите му обаче знаеха, че има още две слабости - любимата жена Мария, която бе негова спътница в продължение на повече от 45 години, и футболен клуб Локомотив-Пловдив. В малкото свободно време пък обичаше да разпуска с рок музика или хубава книга.   

„Ако не беше Тома Спространов, нямаше да имам съпругата си Мария”, често признаваше заслугите на своя кум професорът. Срещата с голямата му любов била на Василовден, като за нея настоял точно Томата. Две години по-късно се оженили. „С децата ни - Борис и Анна, обаче я наричаме "врагът", защото е единственият фен на "Ботев" в семейството ни. Подозирам, че го прави само за да ме дразни”, шегуваше се проф. Джурджев. 

Другата му „любов” - музиката, е от детските му години, когато свалял от чужди радиостанции записи на любими състави. Бил заклет рокаджия от ученик. В семейната фонотека и до днес се пазят цели купове плочи и 70 магнетофонни ленти с най-доброто от 60-те и 70-те години. „Най-личните за мен часове са в кабинета ми със слушалките, не докторските, а докато слушам музика и чета. Любимата ми група е "Сърчърс" заради мелодичността на рока, който свирят. Това е малко известна в България ливърпулска група от 60-те години. Появиха се малко след "Бийтълс" и никога не са преставали да свирят”, признаваше приживе специалистът. 

Той обичаше да гостува на кума си в Лондон, откъдето винаги се връщаше с по няколко диска. Твърдеше, че най-доброто място за пазаруване на квалитетна музика в света е на "Пикадили Съркъс".

Също така често споделяше, че лекарите не трябва да четат само медицинска литература. Любимите му автори бяха класиците, които препрочиташе ежедневно. В дома му бяха подредени над 5000 тома и сред книгите нямаше такава, която да не е чел поне веднъж. 

Най-тежкият ден - загубата от "Ботев"

Голямата любов към футбола проф. Джурджев дължеше на баща си. Не бе пропуснал нито един мач на "Локомотив" или двубой от световното. Едва 7-годишен стъпил на стадиона. Тогава "Локо" се наричал "Славия-Ченгелов". Малкият тогава Атанас така се запалил по черно-белите, че впоследствие бе направил специален кът, където пазеше всеки символ на тима. Подкрепяше отбора дори когато пада. Заради емоцията кардиологът не обичаше да стои във VIP ложата, а си търсеше място сред агитката. Бе толкова верен фен, че определяше загубите на черно-белите от „Ботев” като един от най-тежките в живота му. Любимият му футболист бе Христо Бонев, с когото до последно останаха добри приятели. 

Заради стара страст към високите скорости и автомобили пък не пропусна Формула 1. От 1970 до 1975 г. самият той е участвал във всички възможни ралита у нас. В екипа бил и д-р Захари Гълъбов, началник на отделение във ВМИ. Двамата успели да потрошат няколко лични коли по време на автомобилните състезания, преди да се отдадат на медицината. 

Съветваше пациентите да пият по чашка

Добрият алкохол, но в малки количества, лекува стреса и предпазва сърцето, твърдеше проф. Джурджев. Според него пациентите в кардиологията щяха да са по-малко, ако българите пиеха на ден по 50 грама квалитетна ракия, водка или уиски. „Никой медик не е застрахован от провали. Най-страшно обаче е, когато поставиш вярната диагноза, но не можеш да помогнеш заради липса на медикаменти и условия”, казваше специалистът.


Четете още:

🔴 Туристи се изгубиха в превода насред Пловдив

🔴 Невена Атанасова стана първата жена полковник в НВУ "Васил Левски"

🔴 Българските ученици с 95 медала от олимпиади за годината





Източник: Марица





Коментари

горе