Манолова закриля и децата останали с един родител



Повод за инициативата е гневното писмо до Дядо Коледа, което изпрати Златина Хаджипанайотова - майка на три деца, чийто съпруг е починал от рак.

Майката се обърна към омбудсмана с молба да бъдат подкрепени усилията за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител. Оказва се че децата са оставени без пенсия за починал баща, защото тя е работеща майка и дохода на член от семейството надхвърля 65 лв.

“СЕГА РАЗБРАХ …… ВСЕКИ КЛОШАР, РОМ И ЕМИГРАНТ ,КОЙТО НЕ РАБОТИ, ИМА ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТ МОИТЕ ТРИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА !!!!!! ДЪРЖАВАТА МИ КАЗВА: БЪДИ БОКЛУК, ЗАЩОТО АКО СИ ЧОВЕК…ОТДАВНА ЩЕ СИ ИЗБЯГАЛА ОТ ТУК!!!!!!!!!!!! Пращам писмо, ако до Коледа не получа 100 000 лайкове, завинаги приключвам с Фейсбук и държава НЯМА! СПОДЕЛЯЙ… ДА ВИДИМ СИЛА ИМА ЛИ?, написа в социалните мрежи майката.

На среща при омбудсмана се събраха родители в сходна ситуация, представители на Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт, Комисията за защита от дискриминация, Държавната агенция за закрила на детето, народни представители, неправителствени организации и др.

Манолова заяви, че има десетки случаи на български родители и деца лишени от подкрепа от българската държава, защото починалият родител няма изискуемия осигурителен стаж от 3 или 5 години и заради това не могат да получат наследствена пенсия. Тя обясни, че те не могат да получат и персонална пенсия, защото живият родител получава доход над гарантирания минимален доход.

Омбудсманът обясни още, че кампанията ще продължи с национална кръгла маса, а след това проблемът ще бъде представен в социалната комисия и комисията за младежта и спорта в парламента.

"Надявам се със съвместни усилия да изработим промени в закона, които да са икономически и финансово добре обосновани", каза Манолова и допълни, че след това ще се изпратят предложения до МС за промени в наредбата за стипендиите и тази за пенсиите и осигурителния стаж.

Целите на кампанията са промяна в законодателството, чрез която да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител, ако той е на възраст до 25 години. Както и намаляване на изискуемия стаж на починалия родител, ако е на по-висока възраст.

Другата цел е да бъде променена наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, като отпадне изискването за доход за едно дете да получи персонална пенсия при починал родител.

Кампанията ще постави и проблема за децата сираци и тези с увреждания, които нямат завършено основно образование и заради това не могат да получават стипендия.


Четете още:

🔴 Бащина орисия прави Маврото актьор

🔴 Мая Манолова за пенсионирането на миньорите: Оказва се, че НОИ нямат анализ

🔴 Самотна майка на три деца написа гневно писмо до дядо Коледа: "Мигранти и роми имат повече права" и взриви държавата





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе