Пет световнопризнати университета в САЩ и Англия се борят за търновски тийнейджър



ПЕТ СВЕТОВНОПРИЗНАТИ УНИВЕРСИТЕТА В САЩ И АНГЛИЯ СЕ БОРЯТ ЗА ПЕТКО КАЗАНДЖИЕВ, КОЙТО ОЩЕ ДОРИ НЕ Е ЗАВЪРШИЛ XII КЛАС. Тийнейджърът е един от най-успешните ученици на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново през последните пет години. Участва в национални и международни олимпиади и състезания по математика и обикновено печели първо или второ място. С тези си успехи младежът изпратил документите си в пет университета във Великобритания и в New York University в САЩ. Получил оферти от пет от тях, но все още чака писмо от висшето училище, в което той всъщност иска да учи – Лондонското училище по икономика.

„New York University е на 10-о място в света за математика. Там мога да уча със стипендия от 20 730 долара, но… искам да изчакам, преди да избера окончателно. Два от университетите в Англия са в топ 25 в общата класация, единият е много напред дори – на седмо място. Аз обаче много искам да уча в London School of Economics. Това е най-доброто икономическо училище в Европа, на пето място по икономика в света и на първо в Европа“, казва Петко, който получи първата си покана да стане студент още докато беше 10-и клас. Поканата дойде от Висшето училище по застраховане и финанси в София. Тийнейджърът обаче е категоричен, че не иска да учи в България, нито пък в… Оксфорд.

„В Оксфорд имат специалност „Математика“, специалност „Икономика“, други, които са „Математика и философия“, „Математика и история“ и още такива, но няма „Математика и икономика“. А аз това искам. Това съм кандидатствал във всички вузове, а в Училището по икономика, откъдето чакам отговор, специалността е „Финансова математика“. Не са ми интересни стерилните специалности, защото искам да се занимавам с инвестиционно банкиране и финансов анализ. Искам да изчислявам рисковете за големите фирми, да боравя с огромното количество информация, което няма да се случи, ако остана да уча тук или избера някаква чиста специалност“, обяснява Петко Казанджиев.

МОЖЕ БИ ДО ДВЕ СЕДМИЦИ ТОЙ ЩЕ ЗНАЕ ДАЛИ Е ПРИЕТ В УЧИЛИЩЕТО ПО ИКОНОМИКА В АНГЛИЯ. Получил е вече писмо, че е минал първите два кръга. Почти е убеден, че ще бъде приет, без да се налага да държи изпит. Но и да го поканят да се яви на изпит, той е готов да отиде. Изпитите са по математика и писане на есе по социална тема, защото университетът е по икономика и политически науки. А явяването на изпити се налага заради многото българи, които отиват да учат в Обединеното кралство, а и не само там, но не учат, а просто си прекарват времето добре или се уреждат на работа. „Има още нещо – не вярват много на нашето образование. Но нищо. Ще се явя на изпитите, защото много искам да уча точно там“, вдига рамене тийнейджърът.

От пет години Петко печели национални олимпиади и световни състезания по математика. Два пъти е представял училището си, Велико Търново и България в Москва, където се провежда световното състезание „Математика и проектиране“. Миналата година Петко успя да впечатли международното жури с проекта си „Експонента на Хърст във фондовите борси”. От години той работи под научното ръководство на своите учители Цеца Байчева и Кинка Кирилова-Лупанова. С тях той е побеждавал и в Европейската конференция за ученици EuroMath. Има икономически публикации в специализирани списания, като три негови статии са отпечатани в сборника след последния EuroMath и едната от тях е по икономика.

РИСКЪТ И ТРЪПКАТА ПРИВЛИЧАТ ПЕТКО КАЗАНДЖИЕВ, ЗАТОВА ТОЙ ВЕЧЕ ИГРАЕ НА БОРСАТА. Инвестира в криптовалути и доскоро работил с биткойни, уайткони и етириуми. Напоследък обаче се е насочил само към валутата рипъл. „Защото първите три валути са срещу банките, рипълът работи със и за банките. Никой до момента не е успял да надиграе или да победи банките, така че…“, казва младежът. И обяснява, че цената на криптираната валута се определя от търсенето. Понякога големи играчи решават и продават. Увлечени от това, продават всички и тогава цената пада. „Затова скоковете и спадовете са огромни, но затова пък е и интересно. Да можеш да предвидиш, да знаеш кога да спреш, да не поемаш ненужни рискове“, обяснява тийнейджърът, който играе на международната борса, защото в България няма банка, която да работи с криптирана валута.

А това кой я измисля, е другият интересен въпрос, признава Петко и обяснява, че и до днес създателят на биткойните остава неизвестен и съществува само с псевдоним. „Тези валути са код, програма и който има достатъчно мощен гръб, може да създаде такава валута и да стане мултимилионер. Създателят на биткойните например си е оставил 1 млн. биткойна за себе си, които днес са 30 милиарда“, казва Петко и не крие, че някой ден би искал да може да пише такива кодове и програми.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Малкият Жорко, който обедини цял Перник, почина

🔴 За първи път! Българи в чужбина скачат за богоявленския кръст  

🔴 Два лесни начина да спестим над 1300 лв. за една година





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе