Майка и 4 деца преживяват със 105 лв. детски от държавата, оцеляват с помощ от приятели и добри хора



САМО ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ СТАНА ЯСНО, ЧЕ РАЖДАЕМОСТТА ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е СЪС СЪЩИТЕ СТОЙНОСТИ КАКТО ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. На фона на тази стряскаща статистика една майка на четири деца във Велико Търново едва свързва двата края и се пита как семейството ще преживее следващия месец, седмица, а понякога дори и ден. Петя Йорданова казва, че се чувства щастлива с рожбите си, но лишенията, които се налага да търпят тя и малчуганите й, я подтикват към емиграция. Ситуацията се усложнила след раждането на последното й дете през есента на миналата година и оттогава домакинството се крепи с помощта на приятели и добри хора.

semejsto (2)„АЗ СЪМ БЪЛГАРКА. ДАЛА СЪМ НА СТРАНАТА НИ ЧЕТИРИ БЪЛГАРЧЕТА. ТОВА ОБАЧЕ НЕ СЕ ОЦЕНЯВА И ДАЖЕ НАПРОТИВ – ПРИНИЗЯВА ТЕ до най-ниското стъпало и гледат на теб като на човек втора ръка. Обидно е. А после политиците се чудят как да се справят с демографската криза. Със сегашните финансови стимули ще става по-зле и още повече ще намалее раждаемостта“, коментира Петя.

Тя е майка на три момчета и едно момиченце – 11-годишния Антонио, 8-годишния Цветослав, 6-годишния Йордан и 3-месечната Рая. 30-годишната търновка споделя, че винаги е мечтала да има дъщеря, която да е нейно умалено копие, затова и опитите да стане майка на момиче продължили, докато не се сбъднало желанието й. „Дъщеря ми е подарък от рая. Затова се казва така“, заяви тя.

Петя сподели, че не получава никакво, дори социално майчинство за отглеждането на момиченцето си. Работела в заведение на морето и поради липсата на документация, която собствениците отказали да й дадат, в социалната дирекция заявили, че няма право на полагащата й се финансова помощ. Тя обжалва това решение, но близо четири месеца по-късно няма промяна. Единственото, което получава, са детски надбавки за трите момчета в размер на 105 лв. „Изпратиха ме в Бюрото по труда, за да ме регистрират като безработна и всеки месец ходя да се подписвам. Търсят ми работа. Така ще мога да се възползвам от програмата за осигуряване на бавачка от държавата, докато аз работя, когато някой ме наеме“, разказа жената. ГОТОВА Е ДА РАБОТИ ВСИЧКО, ЗА ДА ОСИГУРИ ПРЕХРАНА НА ДЕЦАТА СИ, НО В МОМЕНТА НЯМА КОЙ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА БЕБЕТО, ДОКАТО СЕ ТРУДИ. По нейни думи, огромна опора са й приятелите, които всекидневно помагат с каквото могат. Често от „SOS Детски селища“ във Велико Търново й предоставят детски дрешки и бебешки пособия, а когато вече ситуацията наистина е на ръба на оцеляването, осигуряват ваучер за хранителни продукти на стойност 40 лв.

Петя и децата живеят в общинско жилище в квартал „Чолаковци“ и всяка година наемът расте с 10 лв. Вече е достигнал 75 лв., които, като тегли чертата в края на месеца, се оказват непосилни.

„Да имаш 4 рожби, е огромен дар от Бог. Справяме се някак, но ще дойде момент, в който ще съм принудена да емигрирам с децата. Знам, че в чужбина ще се справим, но България ще загуби 3 умни момчета и една бъдеща майка“, казва 30-годишната жена.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Чужденците за българите: Мили хора, хубави сгради, много религии

🔴 Хайдути: Важното е сърцето да е българско (ВИДЕО)

🔴 Фейсбук с нова политика към медиите: Искаш да те виждат? Плащай!





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе