Българка увлича в улични танци жителите на Ел Ей (ВИДЕО)



Променадата е по-известна като разходка из града, идва от френски, а в българския думата е навлязла от руския. Може да означава и концерт, при който публиката се движи свободно. Точно този елемент стои в основата на събитията, които сънародничката ни Наталия Ножарова организира в Лос Анджелис. „На Променадата имаме безплатни партита за танци, не уроци. Те са подобни на танцовите изяви на открито в Буенос Айрес, Аржентина, наречени милонга", пояснява тя. Такива партита могат да се провеждат на закрито или някъде сред природата. По-често българката танцува с присъстващите на открито - из улиците на Ел Ей. Дори в навечерието на Нова година тя пак беше навън да създава празнично настроение с танцова стъпка.

Наталия пояснява, че участващите са предимно хора, учили при различни учители по танци, но че идват и такива, които са съвсем неподготвени. „Най-различни хора идват да танцуват, и млади, и стари, от най-различни професии, повечето са ерудирани. За да се случи това красиво събитие, плащам такса за разрешително на общината и нося озвучителна система", допълва тя. Стиловете, които се демонстрират, варират от салса до суинг, с различни организатори, както и аржентинско танго, в което се е специализирала българката и което представя тя.

Можете да гледате или да участвате в партитата на Наталия, когато са отвън, най-често в района на пешеходната зона на централната търговска улица в предградието на Града на ангелите Санта Моника. Обикновено се танцува по четири часа, така че имате време да се насладите на красотата на показваните танцови движения. Други интересни места, където Наталия е планирала „променади" и е пристъпвала в ритъма две напред, една назад, са метрото, плажът, паркът и дори общинският музей в Лос Анджелис.

Наталия започва да танцува в „променади" от 2004 г. - почти веднага след като е пристигнала в Щатите да завърши третото си образование по психология, а малко по-късно се заема и с организационната работа. Макар че има и опит като любител танцьор в салсата, фламенкото, ориенталските и българските народни танци, тя казва, че тангото е истинската й страст. От тази страна на океана е следвала още иврит и история на Израел в Американско-израелския университет. Преди това е завършила ПР и журналистика в Софийския университет, а след дипломирането си е работила като репортер в няколко медии, включително Нова телевизия и телевизия „Европа". Разбира се, през това време е танцувала.

Освен „променадите" всеки месец Наталия организира и танго-забави с жива музика в легендарната зала Гибсън шоуруум в Бевърли хилс. Преподава и танго като инструктор в различни програми, организира семинари за личностно развитие и поетични вечери. От няколко години инициира и четения на руми на фарси и английски, придружени с жива музика и дервишки танци. Имала е честа да преподава танго в Университета на Калифорния в Лос Анджелис, както и в офисите на „Гугъл" в Ървайн.

„Танците създават чувство на пълнота, казва Наталия. - Всички имат нужда от тях. Те запълват липсите в живота ни, повдигат настроението и помагат на хората да разбират себе си. Повечето българи в Лос Анджелис танцуват народни танци, но тези, които са открили тангото, се кълнат, че е променило живота им към по-добро. Освен всичко те са намерили и нова среда, и нови приятели, и ново самочувствие", разкрива още тя. Според нея чрез тангото мъжете се учат на търпение и да водят с отговорност и грижа. Жените от своя страна могат да почерпят умения за търпение и доверие. "И двата пола се научават да бъдат с другия много по-пълноценно и да бъдат много по-отдадени един на друг, вместо да правят всичко сами", допълва учителката по аржентинско танго.

Точната улица в Санта Моника, на която много често танцува танго Наталия, се казва улица „Трета променада" (Third Street Promenade).


Четете още:

🔴 Теодора Духовникова – актрисата воин

🔴 При минусови температури смелчаци скочиха за кръста в Чикаго

🔴 СРЕБЪРНА ВОДА КРАЙ ДОБРИНИЩЕ ЦЕРИ БОЛНИ ОЧИ!





Източник: bgvoice





Коментари

горе