Триградското ждрело зарежда с адреналин



Разположено високо в Западни Родопи на 1240 м.н.в. и 112 км от Пловдив и недалеч от границата с Гърция, село Триград се е сгушило в малка котловина над известния природен феномен Триградско ждрело. За да стигнете до него, препоръчваме да поемете от Пловдив към Батак, след който шосето се изкачва до яз. "Беглик" и се спуска през стари смърчови гори към Доспат. Преди да влезете в града, спрете на някое от уширенията на пътя, за да се полюбувате на великолепните гледки към язовир "Доспат". След Доспат преминавате през с. Борино в посока Девин и при разклона след стената на яз. "Тешел" поемете вдясно за Триград.

Пътят първоначално  лъкатуши през живописната долина в долната част на р. Триградска, но само 3 км по-нагоре навлизате в едноименното ждрело. Озовавате се в дъното на пролом, от двете страни на който се извисяват 200-250-метрови варовикови скали, с накацали по върховете им причудливо усукани черни борове, като в илюстрация на легендата за аргонавтите и златното руно. С навлизането в ждрелото усещането ви за незначителност нараства пропорционално на височината на скалите, надвиснали на места над пътя, и усилването на грохота от речните води, препускащи буйно надолу по тясното каменно речно корито.  

Не след дълго стигате до широк паркинг и голяма табела „Пещера „Дяволското гърло“.
Тя е една от най-интересните и необикновени пещери в България. В нея се намира  най-високият подземен водопад на Балканите (42 м). Гръмкото име идва от формата на входа , който наподобява дяволска глава. Още с влизането си ще усетите, че ви предстои да изживеете нещо грандиозно. Пътят ви минава по изкуствено прокопан тунел, дълъг 150 м, който ще ви отведе в огромната Бучаща зала. Малко преди входа , на едната стена, ще видите изсечен в скалата образ на дяволска глава. Няколко стъпки по-напред, и се озовавате пред величествения подземен водопад, който ще ви спре дъха. В залата ще видите и изсечена в скалата фигура на античен мъж в цял ръст. Предизвикателството продължава с изкачване по 301 обезопасени стъпала нагоре, покрай неповторимото природно зрелище и под оглушителния тътен от водите на подземния водопад - което си е истинско адреналиново изживяване. Малко преди изхода ще видите изворче с издълбан миниатюрен олтар с фигура на Богородица.

С пещерата са свързани множество легенди. Според една от тях именно оттук Орфей слязъл в царството на Хадес, за да търси своята любима Евридика. Споразумял се с него, че може да я върне в света на живите само ако по пътя обратно не се обръща назад. Вече почти стигнали до изхода, когато Орфей не се стърпял и погледнал назад, да се увери, че Евридика е с него. В този миг Хадес я прибрал обратно. Според друга легенда, от сълзите на неутешимия от загубата Орфей поникнало цвете с красиви нежни бледолилави цветове - силивряк, което е една от емблемите на Триград и района. Видът Haberla Rhodopensis, който местните хора нарича безсмъртниче, е известен с това, че след хербаризация с корен, ако до 6 месеца попадне в подходящи условия на влажност и температура, възкръсва за нов живот.  

Високо, почти при върха на скалите срещу входа на Дяволското гърло, пък се намира входът за друга, не по-малко известна пещера - Харамийска дупка. Тя е един от обектите за екстремен туризъм - посещение на необлагородена пропастна пещера.

До входа води пътечка, започваща от паркинга при Дяволското гърло - 10 минути изкачване през борова гора. Пещерата има два входа - по-точно вход и изход - две различни пещери, които са обединени от пропаст. Входът е труднодостъпен - достига се след изкачване на 20-метрова отвесна стена. Следва наклонен възходящ участък, обезопасен с метално въже. В пещерата са открити останки от първобитни хора - техни макети, разположени в естествено осветената привходна част, са една от атракциите в Харамийската пещера. Вътрешната част не е оборудвана със светлини - влиза се със собствено осветление и защитно облекло.

Във вътрешността на пещерата има няколко малки зали. Входът на една от тях е много тесен - преминава се пълзешком. Следва най-интересната и вълнуваща част на пещерата - спускане в 43-метровата пропаст към огромна зала, дъното на която е покрито с каменни блокове. Тази зала е естествено осветена от втория вход на пещерата, който всъщност е „изходът”. За преодоляването на този участък е необходимо пълно доверие към инструкторите и екипировката.

От „изхода” друга пътечка с панорамна гледка към Родопите отвежда обратно до паркинга при Дяволското гърло.  

Харамийската пещера дава възможност на всеки желаещ да се докосне до истинско екстремно преживяване. Пещерата е достъпна само с подходящ инвентар и използване на алпийска и спелеоложка техника. Затова при посещението се изискват малко смелост, малко сила и много ентусиазъм. В Харамийската пещера човек се сблъсква с естествените страхове - от тъмно, тясно и високо. Преодоляването им с помощта на опитните водачи и добрата компания гарантира незабравими моменти в пещерата.

В Триград непременно посетете Музея на кафявата мечка. Любителите на конна езда могат да я практикуват в конна база „Аркан“, разположена над селото. Множество пътеки за пешеходни преходи също започват от селото - в посока с. Ягодина и Буйновско ждрело, Чаирски езера, атракциона „Вълчи камък“ над с. Гьоврен. Триградско ждрело е едно от малкото места в България, където орнитолозите могат да наблюдават редкия вид скалолазка.

Пещерата Дяволско гърло е отворена за посетители през цялата година, като лятото работи от 9:00 - 18:00 ч., а през студените и зимни месеци работното време е от 10.00 - 17.00 часа, но препоръчваме за информация предварително да се обадите на  Туристическото дружество, което стопанисва пещерата - тел. 0890 222 515. 

Цена на билетите за вход в Дяволското гърло:

За възрастни: 5 лв. 
За деца: 2 лв.


Четете още:

🔴 Чешмата на щастието в България

🔴 Синът ми не знае, че друг му е баща

🔴 Как да се предпазим от грипа





Източник: Марица





Коментари

горе