Млад българин помага на учени от 60 страни



Хиляди учени от 60 страни по целия свят ползват платформа, създадена от млад българин. 

27-годишният Александър Найденов заедно с германски учен разработва софтуера "PaperHive" ("ПейпърХайв") без аналог в света.

В момента той живее в Берлин, завършил е "Икономика" и "Бизнес Информатика" в Германия. Миналата година попадна и в класацията на "Форбс" Европа за социални предприемачи - успелите "30 под 30".

Какво представлява платформата - вие четете някакъв научен текст, най-често на английски, но в него има неща, които не са ви ясни - вместо да губите време да търсите допълнително в интернет, влизате на сайта на платформата, където вече е качен този текст и там задавате въпроса си. Някой преди вас вече се е сблъскал със същите трудности и наготово ви обяснява това, което не разбирате. 

"Хората прекарват между 12 и 25 часа на седмица в четене, ако трябва да търсят и това, което не разбират, тези часове стават много повече", разказва пред Vesti.bg Александър. По думите му платформата е малко място за среща на въпроси и отговори. 

За близо година и половина откакто е създадена компанията се разраства и учени от цял свят ползват продукта й - наскоро Александър и съдружникът му д-р Андре Гаул, открили и че китайски учени обменят опит и коментари под текстове на китайски. 

Андре Гаул избира Александър сред много студенти и двамата развиват идеята му
Андре Гаул избира Александър сред много студенти и двамата развиват идеята му

Всичко започнало още в Техническия университет в Берлин, където д-р Гаул и Александър се срещат. Получили и грант от 150 000 евро от университетa и германското Министерство на икономиката. 

В момента печелят най-вече от издателства, които плащат, за да качат текстовете си на платформата, за да улеснят потребителите в разбирането им. Второто най-голямо издателство в света също им е клиент. 

Александър Найденов, или просто Алекс, преди да влезе в бизнеса с големите, се занимава с организиране на форуми за ученици и студенти с идеи, които искат да реализират свои предприемачески проекти. Той и негови приятели от чужбина и България го кръщават  "Идеите - това сме ние" и после се създава неправителствената организация "Обединени идеи за България". И така вече 7 години. Един от най-емоционалните им случаи е с учителка от добричко село, която се свързала с тях, за да доведе учениците си, които не са напускали селото, на форума. Всичко се зародило, защото Алекс и неговите приятели не искат да късат връзката с България, докато учели навън. 

Дали са началото на много стартъпи и социални проекти и Алекс казва, че няма значение възрастта, а желанието. Много проекти позволяват да стартираш без инвестиция. 

Рецептата му за успех е следната - късмет, постоянство и да не се предаваш. И да направиш късмета по-възможен като оставяш повече врати отворени. И да не си казваш "Не ме кефи това".  Някой път може да изгубиш, но и да спечелиш, смята той. Седмица преди много важна конференция с важни клиенти Александър загубил временно способността да движи половината си лице - от стрес вероятно, но той не се предал и отишъл. Хората обаче го запомнили точно заради това. 


Четете още:

🔴 Молитва изчиства греховете в семейството

🔴 Село Косово-спокойствие и хармония в сърцето на Родопите

🔴 Счупен крак ли? Хванете си такси!





Източник: Вести





Коментари

горе