Дете на 8 години прочете 107 книги за 2017 г. в регионалната библиотека в Силистра



  Второкласничка от Силистра е читател на годината за 2017-а в детския отдел на регионалната библиотека в града. Класирана е първа сред над 1 000 редовни читатели до 14-годишна възраст. Деница Неделчева е само на 8 години, а за миналата година е прочела 107 книги от библиотеката. Оказва се обаче, че бройката е по-голяма, защото тя заема книги и от училищната библиотека. От семейството си също получава често книжки като подарък. Не помни коя е първата прочетена книга, но се е научила да чете още в детската градина. Спомня си, че веднъж е чела дори на връстниците си за Рапунцел. Посещава често Регионалната библиотека „Партений Павлович“ и взема по 4-5 книжки. Започнала е да си води и читателски дневник. Там записва имената на книгите и авторите, а скоро ще започне да записва и поуките от разлистените страници.

 Малката Деница с удоволствие чете книжки за изследователи и приключения. Увлича се и от сюжетите с фантастични елементи. Сред любимите и заглавия са „Том Гейтс“, „Хари Потър“, „Чарли и шоколадовата фабрика“ и „Вълшебният пръст“, а любимият й автор е Роалд Дал – изчела е почти цялата поредица.

 Разбира се, Деница има и своите читателски навици. Любимото й място за четене е в стаята при батко й. Ляга до него на леглото, гушкат се и всеки чете своята си книжка. Не изпитва и страх, ако срещне непознати думи. Батко е насреща и й обяснява кое какво означава. Любимата й героиня е Хърмаяни Грейнджър – героинята от поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг, защото е умна, забърква отвари и винаги измъква приятелите си от неприятностите. В свободното си време освен четенето на книги Деница има и други занимания. Обича да играе с куклите си, както и да посещава часове по балет, пиано и пеене. И всичко това го прави по свое желание и с любов.

 Децата четат, е всеобщото мнение на работещите в библиотеката, но много по-различни книги от тези, които са се чели преди петнайсетина години например. Днес предпочитат по-съкратени версии, с по-едър шрифт. Книги, в които фабулата се развива по-бързо. Но без значение какъв е шрифта важно е да я има любовта към книгата. А рецепта за това няма. Децата трябва да се мотивират от най-ранна възраст и това е задача и на родителите, и на учителите, категорични са библиотекарите в Силистра.


Четете още:

🔴 Сдружение „Азбукари“ с национална инициатива“Пробуждане с хоро“ за Трети март

🔴 Защо Слави уволни Крисия и г-н Андреев тихомълком

🔴 Жена ми беше брутално убита, преди месец пуснаха убиеца й на свобода





Източник: УЧИТЕЛИ





Коментари

горе