Реститути "отхапаха" част от площада в Пловдив, оградиха го и го заключиха



- Нито един полицай не се мярнал да спре поставянето на оградата

- Това е самоуправство, реагираха от общината

Голямо парче терен от площада в Пловдив е оградено с телена мрежа и врата, където са поставени табели "Частен имот". Десетки минувачи спират и недоумяват как е възможно в центъра на втория град в държавата да се появи подобно нещо.

Очевидци разказаха, че в събота сутринта няколко момчета поставили телената ограда. Взели ток от централна поща и започнали да пробиват с бормашини каменната настилка, за да закрепят металните греди. "Започнаха в 6 сутринта и в 9 часа бяха готови. През това време нито една патрулна полицейска двойка не мина, за да ги спре. Нямаше и представители на "Общинска охрана", разказаха свидетели.

Заграденият имот е заключен с врата, на която липсва само звънецът. "Беше голям цирк. Един човек попита работници защо правят това, а те му отвърнаха, че имотът е частен", разказа продавачка от близка сергия.

"Това, което е извършено, е самоуправство", коментираха от общината. Дълги години върху терена имаше общо 4 магазина. След серия дела, спечелени от общината на всички инстанции, се пристъпи към принудително събаряне на търговските обекти. Това стана на 24 ноември м.г. с полиция. Тогава реститутът Цоньо Буров се барикадира зад телените заграждения. Общината предприе събарянето им след 4-годишна сага. "Въоръжен" с камера, Буров, който е един от 30-те собственици на парцела, заснемаше всяко действие на работниците от "Жилфонд".

Пловдивската управа извърши принудителното събаряне на временните търговски обекти, разположени между централна поща и северната част на Римския форум. Теренът от 286 кв. метра в суперцентъра в е бил възстановен със заповед на областния управител през 1999 г. на реститутите. Оттогава те го отдаваха на търговци и получават наеми.

Общината обаче атакува заповедта на губернатора в съда като незаконосъобразна. "Делото мина през всички инстанции и е решено в полза на градската управа", каза зам.-кметът Димитър Кацарски.

По време на акцията Ботев се закани, че ще заведат дело в Страсбург. Друга съсобственичка - Венета Станева, заяви, че притежавали нотариален акт за мястото. "Първоначално общината ни предложи 660 000 лева, но ние не се съгласихме. Първо, теренът е на най-хубавото място в града и тези пари ни се виждат малко. Второ, като ги разпределим между 30 души и какво ще получим? Трето, искаме общината да ни даде 1 милион лева", заяви Станева.

Още тогава общината разчисти терена от бараките, за да могат да бъдат извършени археологически проучвания на северната част от Римския форум. В момента в управата умуват какви мерки да предприемат срещу самоуправството.


Четете още:

🔴 Убийство за кеф? Прошка никаква не трябва да има

🔴 Българите в чужбина покриват разходи и заеми у нас - влели в икономиката 813 млн. евро

🔴 Вижте как Дънов разплита тайната на Кръстова гора. Каква е прокобата на Кръста





Източник: 24 часа





Коментари

горе