Д-р Лора Станчева е новото попълнение на търновската реанимация



МЛАДАТА ЛЕКАРКА ЛОРА СТАНЧЕВА Е НАЙ-НОВОТО ПОПЪЛНЕНИЕ НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ И ИНТЕНЗИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”. От началото на 2018 година 25-годишната специализантка усвоява спецификата на тази особено сериозна и ключова лекарска дисциплина под ръководството на д-р Сибила Маринова.

Д-р Лора Станчева е от Велико Търново, завършила е, както повечето местни лекари, ПМГ „Васил Друмев”, профил – химия, и след това Медицинския университет в София. Споделя, че е първата докторка в семейството, но и пример за брат си, който e с 4 години по-малък от нея и решил да следва медицина. Идеята да пожелае за професия най-хуманната дейност се прокраднала в съзнанието й още като дете. „Като бях малка често ставах свидетел на поставяне на инжекции на дядо ми, който беше тежко болен. Всеки път гледах с любопитство и исках да се науча на тази манипулация, за да го излекувам. Това ми беше като вдъхновение и един ден той ми каза, че трябва да стана добър лекар, вярваше в мен и така и аз самата повярвах в това. Мина много време оттогава, но когато записах медицина, той бе много горд с мен”, спомня си младата лекарка.

По време на следването си в София работила в отделение по кардиореанимация в столична болница и била на позиция болногледач, но със същите задължения и отговорности като медицинските сестри. Тогава за пръв път се докоснало до естеството на работа на реаниматорите. „ТАЗИ СПЕЦИАЛНОСТ МЕ ИЗБРА, БЕЗ ДА СЪМ СЕ КОЛЕБАЛА КЪМ КОЯ СФЕРА НА МЕДИЦИНАТА ДА СЕ НАСОЧА. Смятам, че това е най-лекарската дисциплина, защото се изискват бързи и адекватни реакции, оказване на лекарска помощ, която спасява живота. Повечето лекари избират да помагат на по-леко болни хора, малцина се наемат да лекуват тежко болните”, коментира д-р Станчева.

Младата лекарка сподели, че решението да се върне и специализира в родното Велико Търново дошло спонтанно. След интервюто за работа при д-р Сибила Маринова била особено вдъхновена и сигурна, че това е начало на новия етап в живота й. Казва, че екипът я приел особено топло и приятелски. „В София не ми допадаше това, че всяко отделение си имаше прилежащи реаниматори. Исках разнообразие, както в търновската болница, където звеното си е обособено и в него постъпват пациенти с различни заболявания и травми, например в един момент имаме човек с изгаряния, в друг – натровен, трети пациент – прострелян. АЗ ОБИЧАМ ДА БЪДА ПРОВОКИРАНА ОТ КРИТИЧНИ И ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ, ДА РАБОТЯ ПОД НАПРЕЖЕНИЕ И ОВЛАДЯХ СЕБЕ СИ – ДА НЕ ГУБЯ САМООБЛАДАНИЕ”, сподели Лора.

И тъй като специалността й включва и второ направление, 25-годишната лекарка отскоро се обучава и на анестезии. Упойките са новост за нея и още едно предизвикателство, което с удоволствие усвоява.

Лора описва себе си като екстремна личност, която дори в свободното си време търси емоции и разнообразни преживявания. Обича да покорява планински върхове, скокове с бънджи, рафтинг. Има домашен любимец черна котка и не вярва в суеверието, че животното носи лош късмет.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 За простотията

🔴 НЕ СЕ ЯДОСВАМ ЗА НИЩО...

🔴 Писмото на този българин ВЗРИВИ интернет: Стига вече с тази Истанбулска конвенция, трябва ни Конвенция срещу СОЦИАЛНОТО НЕРАВЕНСТВО





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе