Ангел Мусев гони болестите с моржуване, слага яке само при минус 10



МНОЗИНА ПОСОЧВАТ ГОРНООРЯХОВЧАНИНА АНГЕЛ МУСЕВ КАТО БИОЛОГИЧЕН ФЕНОМЕН. 49-годишният енергетик е заклет морж вече повече от 30 години. Той е неизменното присъствие при ваденето на кръста на Йордановден от ледените води на реката. Щом завали сняг, моментално се съблича по шорти, за да се поразходи на открито. Години наред си има и нещо като ритуал – на 1 януари изкарва масата на открито и вдига наздравица за здраве и берекет. По стъпките му вече върви и 11-годишната му дъщеричка Виктория. „Моржуването е средство да се гонят болестите и да се зарежда тялото. Има си обаче тънкости, които трябва да се спазват. Аз не помня скоро да съм боледувал или взимал хапчета. Единствено ме мъчи стара травма от падане с мотор, която няма общо с настинките“, разказва Ангел.

Поносимостта на студ той открива още когато е в казармата в периода 1987-89 г. „Служих в родната пехота в Момчилград. Две години като кашик топла вода не сме имали и се къпехме със студена. С изненада забелязах, че студът не ми влияе и го понасям, за разлика от останалите. Не знам причината – просто е някаква моя дарба. Започнах да изучавам моржуването и с изненада открих колко ползи има от него“, обяснява горнооряховчанинът.

Ангел не помни откога не е боледувал, рядко слага яке даже и в най-лютите зими. Ходи с грейка, а палтото търси, когато температурите паднат рядко и станат поне минус 10 градуса. Ако усети, че го атакува вирус или някакво неразположение, веднага влиза в парната баня и е свеж като репичка. Убеден е, че с редуването на студено и топло, но за кратко време, организмът се пречиства и калява. „Важно е стоенето на студено да е за кратко време и да се усеща само по кожата, а не във вътрешността. Тогава към организма се подава знак и той произвежда повече адреналин, за да преодолее температурите и да се затопля. Тялото трябва да се усеща. По тази причина и вкъщи съм си направил парна баня, която ми е като домашен лекар“, разказва Ангел Мусев.

Енергетикът припомня, че потапянето в ледена вода е един от най-добрите и природосъобразни методи за създаване на силен имунитет. Така се подобрява кръвообращението, сваля се нивото на кръвната захар и се задържа в нормални граници. Моржуването, което Ангел Мусев популяризира, е много разпространено сред северните народи. Изключително важна подробност при него е фактът, че хората се потапят във водата за много кратко време, затова организмът не успява да се преохлади. В ледените води „моржовете” не само не изпитват студ, но и усещат вътрешна горещина, защото всички системи на организма са насочени към изработването на енергия. Ако обаче „моржуването” продължи повече от препоръчваното, след десетина минути човекът ще изтощи топлинните си ресурси и ще стигне до опасното преохлаждане. Много е важно потапянето в ледени води да се извършва с позитивно настроение – само в този случай може да се изпита истинско удоволствие, категоричен е Ангел.

С. МАРИНОВ


Четете още:

🔴 Поредна жестока гавра с 18 българи в Англия, прибраха се нощес бедни, гладни и премръзнали (видео)

🔴 Болните зъби са бич за българина

🔴 Радев ще има втори мандат





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе