Траян беше в Ню Йорк, Олга - в Мадрид, върнаха се да учат децата у нас



Сега привличат млади хора да преподават по 2 г. в училища в нужда

В новата рубрика на Нова тв “Истории на успеха” Деси Банова представя млади, успешни и креативни българи, които имат възможност да се реализират навсякъде по света, но избират да се върнат в родината. След като миналата седмица Банова представи Александър Рангелов, който осигурява електричество за 1,6 милиарда души от алтернативни източници - слънцето и вятъра, днес публикуваме втори епизод - историята на Траян и Олга Траянови.

Те са хора, за които успехът не се измерва с пари, а със смислени каузи и добри дела - новите будители на България!

Той е Траян Траянов  - програмен директор на фондация “Заедно в час”, а тя е Олга Нинова-Траянова - мениджър образование в Института за прогресивно образование. Траян завършва бакалавърска степен в Харвард и магистратура в Кеймбридж. Работи в Ню Йорк, Лондон и Прага в големи консултантски фирми.

Олга  завършва магистратура в Кралския университет в Мадрид и работи в голяма инженерингова компания в Испания. И двамата обаче се отдават на това да бъдат полезни тук, в родината, ставайки част от екипа на “Заедно в час”. И Траян, и Олга се сблъскват със скептицизма на близките си дали решението им да се върнат в България е правилно.

- След тези невероятни възможности за развитие на Запад какво ви мотивира да се върнете тук, в България?

Траян Траянов: За хора, които са в началото на кариерата си, винаги стои въпросът да намерят точната комбинация между смислена кауза, възможност за развитие и общност, която в крайна сметка те подкрепя и ти помага да се развиваш. Аз намерих това за себе си в “Заедно в час”.

И докато Траян става част от ръководния екип на фондацията, Олга приема да стане учител по програмата.

Олга Нинова-Траянова: Приех го като едно голямо предизвикателство и възможност да допринеса. Много беше идеалистично. С всичките трудности в началото на учителската професия аз го правех със супержелание, със супермотивация. Чувствах се абсолютно на мястото си и знаех, че съм направила точния избор.

Траян Траянов: Фондация “Заедно в час” има визия, че

всяко дете в

България трябва да

има достъп до

качествено

образование,

независимо в какво

населено място е

родено, какви са

финансовите

възможности на

семейството му,

на какъв език говорят вкъщи, колко са образовани родителите му. Ние работим за това, като привличаме способни и изявени млади хора да бъдат учители за 2 години в най-нуждаещите се училища в България из цялата страна, и след това в дългосрочен план подкрепяме тези хора да бъдат агенти на промяната в образователната ни система и в обществото като цяло.

Учителите по програмата на “Заедно в час” се сблъскват с различни предизвикателства в работата си, но силно мотивирани от това да засеят плода на познанието у децата, продължават напред.

Жаклин Мисирян (учител по програмата на “Заедно в час”): В началото едно от предизвикателствата, които срещнах, беше ниската мотивация на моите ученици. Основното нещо, с което имахме за задача да се преборим с децата, на които аз преподавах, беше те да добият увереност и наистина да повярват в себе си и да си заложат цели.

Велизар Стефанов (учител по програмата на “Заедно в час”): Да мотивираш учениците, да обвържеш предмета, който преподаваш, с интересите им, е трудно, но може би най-трудното беше да повлияеш, да развиеш нагласата в тях те да искат повече или да знаят, че заедно могат да постигнат повече.

И резултатите не закъсняват.

Траян Траянов: Виждаме, че ученици в класни стаи, в които ние работим,

постигат значителен

напредък в четивната

грамотност,

а това е ключова компетентност от гледна точка на дългосрочната перспектива за развитие на всеки един човек. Имаме доста примери за ученици в класни стаи, където има наши учители, които

след това са

попаднали в много

селективни гимназии

или пък в

университет.

И тук говорим за ученици, при които статистиката показва, че не биха продължили в следващия професионален етап, но те го правят.

Фондация “Заедно в час” носи професионално вдъхновение и удовлетворение за Олга и Траян, но тя им носи и голямата любов. Олга и Траян се откриват един за друг.

Олга Нинова-Траянова: Аз съм наистина благословена с това да деля лично пространство и житейски път с човека, с когото споделяме едни и същи виждания и ценности за живота.

От тази голяма любов се ражда и тяхното съкровище Боян. И именно заради Боян и заради всички български деца Олга продължава да посвещава всичките си усилия на образованието, защото вярва, че това е най-силното оръжие за промяна и развитие на човечеството. След като завършва работа като учител по програмата на “Заедно в час”, Олга се присъединява към екипа на Института за прогресивно образование, работи като мениджър професионално развитие на учителите и отговаря за иновативна система за преподаване на математика в час.

Олга Нинова-Траянова: Това, което ние виждаме в класните стаи, е истинска магия, а именно ти да видиш и да усетиш пламъчето на познанието, на разбирането, на умението на децата да използват математиката и да говорят на езика на математиката. Това е магията и това ми носи удовлетворение.

- Кажете ми какво е вашето послание към всички българи, които живеят извън родината ни.

Олга Нинова-Траянова: От моята камбанария приветствам хората да се връщат по много причини. България дава изключително голямо поле за творчество, защото има много неща около нас, които могат да бъдат подобрени. В крайна сметка ние може да инвестираме сега с нашите действия за едно по-добро бъдеще.

Траян Траянов: Ако има сънародници, които ни гледат и търсят нещо такова: смислена кауза, възможност за развитие и общност, определено смятам, че могат да го намерят в България, дори не само в нашата програма. Има много такива малки общности, които са организирани около това да решават различни проблеми, така че за хора, които търсят това, в България има много възможности.


Четете още:

🔴 Помпаме сметките си за телефон заради голяма глупост, която ни човърка отвътре! (ВИДЕО)

🔴 Германският живот на един български ром

🔴 Малко бургазлийче в селфи с президента





Източник: 24 часа





Коментари

горе