"Очакване" краси варненския вълнолом (СНИМКИ)



Фигурите на момче и момиче, загледани към хоризонта, вече красят варненския вълнолом. Под тях е изписан откъс от произведение на Валери Петров. Композицията се нарича „Очакване“, автор на художествената идея е арх. Владимир Попов, а изпълнението е на скулптора Андрей Лекарски – един от тримата български автори, излагали свои произведения в Музея на модерното изкуство в Париж.

Скулптурната композиция днес бе официално открита от зам.-кмета на Варна Коста Базитов, който заяви:„Благодаря на екипа, който реализира този проект. Освен очакване, тази скулптура символизира и изпращане - на послания от Варна към света чрез морето.“

Проектът на „Очакване“ преди три години спечели общинския конкурс за паметник на моряка, обявен по предложение на фондация „Морски съдби“. Морската общественост обаче не одобри нито един от класираните идейни проекти и реши да обяви нов конкурс с препоръка в центъра на паметника да бъде фигурата на морски труженик.

Междувременно от общинската администрация решиха да дадат възможност на арх. Попов да реализира идеята си и заделиха за целта 61 000 лв. Художествената пластика "Очакване" е монтирана след официално съгласуване с Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”, което стопанисва и управлява варненския вълнолом и прилежащата му брегова ивица, след одобрение от Експертния съвет по естетизация на градската среда и от Експертния съвет по устройство на територията към община Варна и след положително становище от специализирана фирма, която е одобрила техническите условия за изграждането на бронзовата пластика на избраното. Възлагането на изпълнението на проекта е осъществено по реда на Закона за обществените поръчки.


Четете още:

🔴 Бохемът Христо Фотев правеше стихове дори от стъпка на плажа

🔴 ПОСВЕЩЕНИЕ: НА НЕШКА И НЕЙНИТЕ ЗЛАТНИ МОМИЧЕТА

🔴 Ето кои са изчадията, откраднали пари на болно дете в Пловдив (СНИМКИ)





Източник: Кмета





Коментари

горе