Млада фермерка отглежда ангуси и сливи край Априлци



Надежда е красива млада жена от града и никой не е предполагал, че  някога ще се заеме със земеделие. Отдавна работи в сферата на маркетинга, но преди три години купува 10 елитни животни и започва своята борба с окрупняване на пасищата в Априлци, Ловешка област. През 2017-а, след тригодишно съчетаване на ролите работник и работодател, тя се посвещава изцяло на фермерството.

С неотлъчната подкрепа на мъжа си, Надя постига целите си. Има и още една причина за това – малкият Николай, който сега е по-скоро вдъхновение, но не след дълго ще се превърне в незаменим помощник на фамилията.

Първоначална инвестиция: 100 000 лв.
Брой участници в начинанието: 2
Обработваема площ: 300 дка
Планирани инвестиции в краткосрочен план: 200 000 лв.
Очакван период на възвръщаемост: 5 години

Днес животните на семейството са едва 16, но на път са още 6. Планът е в рамките на 2 години да станат 100, като стадото ще се увеличава с нови покупки на елитни говеда. Ангусите се отглеждат свободно на пасищата, ограничавани единствено от електропастирите. През зимата техен подслон е стар навес, който обаче скоро ще бъде заменен от по-солидна постройка. За целта Надежда кандидатства с проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на ПРСР 2014-2020 г.

Плановете са след време, когато стадото е достатъчно голямо, да се изгради кланица, камери за зреене на месото, магазин за висококачествени месни продукти. Новопридобитата сливова градина ще се обновява и облагородява тепърва, а младата фермерка планира да купи за сливите и сушилна инсталация.

Надежда Рангелова


Четете още:

🔴 "Аз искам да те помня все така: бездомна, безнадеждна и унила" – Копривщица - дом на гении

🔴 Панагюрското съкровище се завръща у дома

🔴 Вижте как този дядо на 86 години пoказа какво е да си истински българин (ВИДЕО)





Източник: Agronovinite





Коментари

горе