Една страхотна жена на 41: Честит рожден ден на Йоана Буковска!



Днес своя 41-вии рожден ден празнува една от най-обичаните и талантливи български актриса - Йоана Буковска. 

Тя е една от големите звезди в любимия сериал на NOVA "Откраднат живот" в ролята си на Виолета Захариева.

Родена е през 1977 г. в Габрово, но завършва средното си образование в 9-та френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София.

След това учи в НАТФИЗ в класа на Снежина Танковска и Андрей Баташов. В своята кариера досега Буковска участва в десетки театрални постановки, играни на сцената на Театър "Българска армия", "Театър 199", "Театър София" и други.

Израства в журналистическо семейство, след като баща й Христо Буковски е писател и журналист, а майка й - журналист и кинопедагог. Преди години се е занимавала с класически балет, но за кратко.

Получава първата си награда едва на 16-годишна възраст - oтличена e с награда на международния конкурс за детско-юношески постановки във Враца за ролята си на Жулиета в спектакъла на Вили Цанков "Ромео и Жулиета".

През 2000 година получава награда „Златна ракла” за най-добра актриса за  ролята на Стела в “Дунав мост”. Освен това има специална награда на САБ за ролята на Карол в спектакъла „Олеана”, номинация за „Аскеер” за поддържаща женска роля (Хелена в спектакъла „Есенна соната” от Ингмар Бергман и други.

През 2009 година получава награда за главна женска роля по време на 12 международен филмов фестивал в Бердянск, Украйна за ролята на Нели Кодева във филма на Дочо Боджаков “Моето мъничко нищо”.

Актрисата е омъжена за Иван Давидов, с който се ожениха през юли 2011 година. През август 2012 година актрисата роди близнаци с имена Любомир и Вяра.

На малкия екран добива изключителна популярност с участието си в сериала „Дунав мост“. Участва и няколко филма, между които "Пансион за кучета", "Шивачки“, "Военен кореспондент“, "Моето мъничко нищо"  и други.


Четете още:

🔴 НСО изхарчила половин милион за командировки зад граница

🔴 Вълна от българи се връщат от чужбина през последните години (ВИДЕО)

🔴 Ето какво пожела Румен Радев на българите за празника





Източник: edna





Коментари

горе