На какво се дължат свръхчовешките качества на хималайските шерпи



Шерпите са едни от най-опитните алпинисти и изключителни атлети. Думата „шерп“ всъщност не означава носач на багаж, както мнозина смятат.

Този етнос от 154 000 души живее в планинския район в Източен Непал.

Те са доста дребни на ръст и с по-голям гръден кош, заради недостига на кислород.

Шерпите се грижат за безопасността на онези, които приемат за най-голямото предизвикателство в живота си покоряването на върховете.

Представителите на този етнос се изкачват с алпинистите от базовите лагери до върха. Работата на такава височина е опасна и изисква добра подготовка. Но и още нещо - количествата кислород са минимални.

Елитният шерп-водач изкарва между 4 и 5 хиляди долара за два месеца в сравнение със средната заплата в Непал, която е около 400 долара годишно.

Шерпите не са гаранция срещу смъртта, но те са отговорни за най-рискованата част от пътуването - катерят се, за да поставят осигурителните въжета и стълби, дори пристигат първи в лагерите, за да направят топлия чай, с който да посрещнат алпинистите.

Ками Рита

Шерпът, който е изкачил Еверест 21 пъти е 48-годишният Ками Рита.

Пред британския „Индипендънт“ той споделя, че планът му е да качи Еверест поне 25 пъти.

„Искам да поставя нов рекорд не само заради самия мен, но и заради семейството ми и всички шерпи и за страната си Непал“, казва той.

За него катеренето е семейна традиция. Баща му е сред първите професионални водачи, след като Непал отваря за чужденци планината през 1950 г.

Неговият брат изкачва Еверест 17 пъти. Повечето от неговите роднини са се качвали поне веднъж.


Четете още:

🔴 Ето с колко лева живее българинът и за какво ги харчи

🔴 На прага на най-голямата промяна в интернет - GDPR: какво трябва да знаем

🔴 Костадинов е българската гордост в Лига Европа





Източник: Вести





Коментари

горе