Великият Георги Аспарухов - Гунди



На 4 май 1943 г е роден най-великият български футболист на всички времена – Георги Аспарухов – Гунди.  Признат е за футболист номер едно на България за ХХ век, безспорно най-харизматичният български спортист за всички времена. Стадионът на ПФК „Левски”  носи неговото име и е  в непосредствена близост до бюст-паметника на нашата легендарна синя деветка.

Още на 17 години той е вече в тима на „Левски” и показва на терена своя талант на изключителен футболист. През годините взема участие в близо 200  мача на „сините” и реализира 125 гола. Гунди е играл общо в 50 мача в националния отбор на България и е вкарал 19 гола, като най-емблематичният му гол е на стадион „Уембли” в Лондон. през 1968 г. Неговото участие в мачовете извежда България на финали на световно първенство по футбол в Чили през 1962 г.  Гунди остава в историята на първия вкаран за България гол на световно първенство, тъкмо в Чили през 1962 г.  За съжаление, загива трагично на 30 юни 1971 г в автомобилна катастрофа заедно със своя приятел и съотборник Никола Котков. За изключителните си заслуги  в спорта е награден посмъртно с орден „Стара планина” първа степен, което е най-високото българско отличие.

Толкова много може да се говори за него, и какво ли не е казано -  за пропуснатите възможности, за човека, за футболиста, за легендата Георги Аспарухов - Гунди. Но каквото и да припомним, все ще е малко.

Днес можем да кажем:  Не сме те забравили и никога няма да те забравим.  Каквото и който и да говори -  Ти си най-великият! Поклон!


Четете още:

🔴 Мегаскандал! Темата на матурата за 12 клас изтекла още на 11 май (СНИМКА)

🔴 Те бъркат в джоба: Ето ги новите екотакси за автомобилите

🔴 Без реклама на лотария? А рекламата за бързи кредити?





Източник: club50plus





Коментари

горе