82-годишен студент завършва с отличен журналистика



На 1 юни аулата на Софийския университет е пълна със студенти, които са завършили Факултета по журналистика и очакват да получат дипломите си. Освен със студенти в тоги залата е пълна и с техни роднини. На сцената, за да си получат дипломата, се качват предимно младежи на 23-24 години. Когато обаче на микрофона обявяват името Петър Шойлев, следват силни ръкопляскания, а на сцената се качва мъж на 82 години. С тогата изглежда сякаш е част от преподавателите, но всъщност завършва магистратура по журналистика, и то с отличен.

Записва се преди 2 години като на шега. “Моя позната ми каза, че ще се записва да учи магистратура, и аз реших да отида с нея”, казва Петър Шойлев. Щом отива във Факултета по журналистика, пита дали възрастта му е проблем да кандидатства, но му отговарят, че единственото нужно е да има диплома над 4,50 и достатъчно ентусиазъм. Отговаря и на двете изисквания и така отново се връща на студентската скамейка.

“Исках да проверя дали съм наравно с другите студенти и още на първите изпити разбрах, че по нищо не им отстъпвам”, разказва възрастният студент.

Ученето му помага да

тренира мозъка си

Прави дипломна работа, в която разглежда развитието на карикатурата в печатните издания, и с нея изкарва шестица.

Въпреки че е с 60 години по-възрастен от състудентите си, редовно излиза на кафе с тях и се чуват по телефона, за да си разменят записки. “Говорихме си на малки имена. Веднага ми направи впечатление, че са много готини млади хора”, казва Петър.

Преди да завърши журналистика, Шойлев има 2 магистратури - по електроинженерство, която прави в Машинно-електротехническия институт, и по икономика на промишлеността от Висшия икономически институт “Карл Маркс”. След това дълго време работи като директор на отдела по маркетинг и реклама в завода “Балканкар”.

“Сега имам желание да се занимавам с журналистика. Моя позната ме посъветва да си направя страница във фейсбук и там да публикувам”, казва Шойлев. Той пише афоризми и дава пример с личното си творчество: “Той толкова се отдалечи в мислите си, че вече сам не се виждаше” и “За да влезе в кръга, той стана радиус”.

Възрастният студент е превърнал образованието в своя житейска мисия и докато неговите набори са в парка и играят шах, от септември той отново ще заляга над учебниците. Още не е решил какво точно ще учи, но е решен да се отдаде отново на образованието. “Планирам

в следващите 2-3 години

да се отдам на учене,

а след това може да пиша книги. Като започна сега пак да следвам, ще бъда най-старият, а навярно и най-образованият студент”, казва Петър, който от 6 години всеки ден ходи на училище по английски.

Той е в Лондон от 10 години, където живее при сина си Камен, който работи като адвокат, но и двамата често пътуват към България. “В Лондон всеки ден с изключение на събота и неделя ходя на училище по 2 часа”, казва Шойлев. Преди десетилетие той заминава със знания от десетина думи по английски, а сега знае езика толкова добре, че без проблем се разбира с англичаните.

“Училището се посещава от емигранти - испанци, албанци, италианци, японци и др. Там са предимно млади хора”, казва Шойлев. “Има няколко нива, аз съм ги минал всичките, и то по няколко пъти. Винаги са различни учителите, винаги са различни и примерите”, казва той и добавя, че предимно посещава курсовете за социализация.

Освен вечен студент

Петър е и неуморим

пътешественик

За последните 2 години посещава Австралия, Бразилия, Нова Зеландия и Куба, а скоро планира пътуване до Малта. Той много харесва Нова Зеландия, въпреки че там изживява неприятна случка, в която полицията му забранява да шофира кола. Кара по много тесен път, който минава по крайбрежната ивица. Там има знак за скоростта, който показва 50 мили в час. По европейските стандарти Петър се старае да не надвишава тази скорост, но в Нова Зеландия това означава, че трябва да се движи със скоростта на табелата. Иначе никой не може да те изпревари и правиш задръстване. В един момент зад Шойлев се образува колона от автомобили и всички започват да му свирят. Намира отбивка, на която спира, а една жена отива да му се кара и дори вика полиция. “Извикаха и полиция, а полицаите казаха повече да не карам", разказва Шойлев.


Четете още:

🔴 50 знака, които подсказват, че остарявате

🔴 Смъртта на Гунди и Котков - табута, легенди и променени съдби (галерия)

🔴 "Зюддойче Цайтунг" съветва германските туристи в България: Внимавайте с домашната ракия!





Източник: 24 часа





Коментари

горе