На 12 юли 2008-а губим композитора на "Детство мое"



На днешния ден през 2008 г.  България губи Вили Казасян след двуседмична кома.
Роден е на 8 декември 1934 г. в София. Завършва ВМЕИ (днес Технически университет) в столицата през 1957 г., учи и в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория, която завършва семестриално. Завежда секция „Естрадно изкуство“ при Съюза на музикалните дейци в България от 1985-а. Диригент е на Естрадния оркестър на Комитета за телевизия и радио, днес Бигбенд на БНР.

През 1953 г. свири във второто издание на „Джаза на младите“. Кариерата му е трайно свързана с Бигбенда на БНР, където е последователно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години (1960 - 1998). През 2008 г. е председател на журито на предаването "Мюзик Айдъл", което се излъчва по bTV.

Автор е на детски песни и филмова музика за „Ян Бибиян“ и телевизионните ленти   „Неочаквана ваканция“ и „Горещи следи“. Пише музика за театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли. Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години - като пианист в „Джаза на младите“. Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния театър, основава „Студио 5“. От тези два състава през 1960 г. е формиран Естрадният оркестър на КТР, в който свири, а от 1965 г. е диригент.

Голям е приносът му за първите стъпки и развитието на фестивала „Златният Орфей“ и телевизионния конкурс за естрадни песни „Мелодия на годината“. Организира редица вокални състави („До-ре-ми-фа“, „Студио В“), радиопредаването на редакция "Хумор, сатира и забава" на БНР „Тромбата на Вили“, телевизионното предаване „Студио 1“. Създава множество песни и пиеси за бигбенд, които се изпълняват от популярни групи, певци и актьори - Коста Цонев, Виолета Бахчеванова, Тодор Колев, Асен Кисимов. Маестро Вили Казасян е гостувал като диригент на радиооркестрите в Берлин, Москва, Лайпциг, участвал е на фестивалите в Атина, Сопот (Полша), Дрезден.

Освен за „Неочаквана ваканция“, откъдето е „Детство мое“, обявена за най-любимата детска песен в България, той е писал музика и за други филми на режисьора Васил Мирчев, като „Ленко“ и „Една одисея из Делиормана“.

Маестро Казасян е носител на множество музикални награди, включително "Сирак Скитник" от 2005 г. за цялостен принос към БНР. Известен е не само със своя огромен професионализъм, а и с артистичността си на сцената.


Четете още:

🔴 Българка спечели второ място на детски песенен конкурс в Крим (ВИДЕО)

🔴 Млада българка спечели две популярни обществени награди в Ирландия

🔴 Ханс Кристиян Андерсен и пътешествията му из българските земи





Източник: Марица





Коментари

горе