Добре дошли в Залата на срама на българските медии!



Вече четвърти ден първата страница на вестник „Стандарт“ със заглавието „Африка ликува“ и подзаглавието „17 от световния шампион Франция са с корени от Черния континент“ буни, радва и тревожи българските читатели в социалните мрежи. Френската победа скоро ще се забрави, но не и първата страница на „Стандарт“. Тя претендира за второто място в Залата на срама на българските медии, след заглавието на „Седем дни спорт“ „Новите в ЦСКА: италианец, швед и две чернилки“. Тогава обаче поне омбудсманът (Константин Пенчев) сезира главния прокурор, а сега възмущението се лее предимно из Фейсбук. Защо, след като съобщава очевиден факт? 

Един видеоклип, с коментар на Тревър Ноа – водещ на сатиричното шоу „The Daily News“ по Comedy Central – може да хвърли светлина по въпроса. Отначало той зарадва и доволните, и недоволните от „Стандарт“, но очевидно не беше разбран правилно. Всъщност, клиповете бяха два. В първия (от 17 юли) Ноа обяви победата на Франция на финала и повтори четири пъти с напевна интонация и танцови движения „Африка спечели Световната купа!“, преди да добави с по-сериозен вид:

Вижте, аз разбирам – те трябва да казват, че това е отборът на Франция. Но погледнете тези момчета – такъв тен не се хваща с лежане по плажовете на южна Франция. Всъщност, Франция е резервният отбор на Африка. И след отпадането на Нигерия и Сенегал ние подкрепяхме тях“.

Ако някой не знае, Тревър Ноа също е с африкански произход.

Този първи клип не доби кой знае каква популярност – за разлика от втория. На следващия ден Ноа отдели значително повече време на Франция и Африка, защото трбваше да отговори на възмутено писмо от френския посланик във Вашингтон Жерар Аро. И този път започна по-сериозно:

„Франция спечели Световната купа“.

По-нататък водещият призна, че е шокиран от факта колко много французи е разгневил с шегата си от предишното предаване – че Африка е спечелила Световната купа – макар да разбира, че не всички хора могат да харесат една шега.

В писмото от френския посланик се казва:

Чух думите ви, че Африка е спечелила Световната купа. Нищо не може да е по-малко вярно. Родителите им може да са дошли от други страни, но само двама от 23-мата в отбора не са родени във Франция. Те са получили образованието си във Франция, научили са се да играят футбол във Франция, те са френски граждани. Те се гордеят със своята страна: Франция. Богатият и разнообразен произход на тези играчи отразява разнообразието на Франция“.

След като цитира това изречение, Ноа не се сдържа да не отбележи, че разнообразният им произход все пак отразява и колониалното минало на Франция.

Според посланика, „като наричате тези хора африканци, вие отричате, че те са французи. Така, макар и на шега, легитимирате идеологията, според която белотата е единственият начин да бъдеш французин…“.

Преди да стигнем до отговора на Тревър Ноа, е добре да се запитаме колко хора у нас, включително и сред народните представители, смятат, че истинският българин може да бъде с друг цвят на кожата и недай си боже – с друга религия? Май не са толкова много.

Тревър Ноа обаче не спря дотук – той припомни, че и във Франция има хора, които не приемат африканците за истински французи. Те стават повече, когато някой французин с тъмен цвят извърши престъпление, и намаляват, когато друг такъв спечели световна титла или спаси дете, увиснало от балкона на петия етаж. И приключи със следното обяснение:

За съжаление живеем в свят, който обръща все по-малко внимание на нюансите. В Америка например алтернативните десни ще кажат: „Точно това повтаряме и ние – те не са французи. Но когато ви го каза Тревър, той не е расист, а когато го говорим ние – сме расисти“. Да, точно така е, защото вярвам, че контекстът е всичко. (…) Аз не казвам, че тези футболисти са африканци, за да изключа, че са и французи, а по-скоро, за да включа и себе като африканец към тях. Те са мои френски братя от африкански произход. Обаче може да е съвсем различно, когато го каже друг човек. Все едно някой да се възмути, че „когато вие си играете с вашето голо дете, няма проблем, а когато аз направя същото – изведнъж ставам педофил!“. Да, да – има голяма разлика“.

Ако някой още не е разбрал, ще го кажем и по-директно. Вярно е, че ако сравним заглавието в „Стандарт“ и думите по американската телевизия: „Африка ликува“ и „Африка спечели световната купа“, на пръв поглед няма голяма разлика, дори чисто фактологично първото е по-вярно от второто. Защо тогава се възмущаваме от едното и се смеем на другото (като изключим страдащите от дефицит на чувство за хумор, които във Франция едва ли са по-малко от другаде по света)?

Поне по три причини. За разлика от „Стандарт“, „The Daily Show“ е сатирично предаване – и целта на казаното е да разсмее зрителите, а не да ги убеди, че Африка се преселва в Европа и цивилизацията, такава, каквато я познаваме, отива по дяволите. За разлика от вестника, предаването има по-малко основание да бъде подозирано в расистки настроения и освен това, за разлика от Славка Бозукова, Тревър Ноа е с африкански произход. С неговия цвят на кожата той може да си позволи такива шеги.

Всъщност, всеки трябва да може да позволи всякакви шеги – но в устите на някои хора, на някои определени места и в някои определени моменти някои шеги просто звучат грозно. В къщата на обесения не се говори за въже, но още по-неудобно би било да се показват фокуси и скечове с въжета.

Точно така звучи заглавието „Африка ликува“ на първа страница в ежедневник в страна с население всекидневно облъчвано с алтернативни факти за вредата от мигрантите, с население все по-нетолерантно към различните – и особено към по-тъмните от тях.


Четете още:

🔴 Габровски овцевъди даряват животни на колегите си от Ямболско

🔴 Лаймска болест, летни вируси... Как да се предпазим? (ВИДЕО)

🔴 Трус от 3 по скалата на Рихтер край Белица





Източник: Площад Славейков





Коментари

горе