Храм от национално значение в селото с най-много жертви на "Титаник"



Църквата „Св. Николай Летни“ в троянското село Гумощник ще има статут на архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност от Възраждането с категория „национално значение“, съобщи кметът на Троян Донка Михайлова. Министерството на културата е информирало Община Троян, че е открило производство по издаване на статут с категория „национално значение“ на храма. Придобиването на статут на обект от национално значение създава предпоставки църквата да получи европейско финансиране.

Църквата „Свети Николай Летни“ в селото е една от най-значимите архитектурно-строителни, художествени недвижими културни ценности от Възраждането, със своята иновативност в архитектурата, стилова пъстрота в българското възрожденско изобразително изкуство и автентичен вид. Построена е през 1839 г. без издаден султански ферман. Тук са работили едни от най-известните майстори, марангози и зографи от XIX-ти век. Архитектурата на сградата е ярък образец на местните строителни традиции и влиянието на близките школи през Възраждането.

В двора на църквата се намира и единственото оцеляло в Ловешка област килийно училище. То е неделима част от възрожденския църковно-училищен комплекс. В една от стаите на килийното училище e възстановена класна стая от онова отминало време.

В двора на църквата се намира и уникалният паметник на загиналите на „Титаник“ българи,  сред които най-много са жители на Гумущник - 8. Знае се, че 38 са жертвите на злополучното пътуване - от Ловеч, Троян, Кюстендил, Тетевен, Луковит, Берковица.

Храмът „Свети Николай Летни“  е включен сред обектите в Троянския край, които заслужава да се посетят. Той е посочен като една от 150-те причини да посетиш Троян – инициатива, посветена на 150-ата годишнина на града.


Четете още:

🔴 Чиновници на почивка за 5 лв.

🔴 По морето пропищяха от солени цени в заведенията

🔴 Вяра, която победи рака. Битката на едно малко дете





Източник: Кмета





Коментари

горе