Нов небесен спектакъл: Персеидите ще озарят небето над България на 12 август с над 100 метеора в час



След пълното лунно затъмнение нов небесен спектакъл ще е видим над България. В нощите на 11, 12 и 13 август ще е максимумът на Персеидите. Това е метеорен поток, който всяка година озарява небето през лятото. След няколко дни ще бъде неговия пик, когато над 100 метеора в час ще изгарят красиво в атмосферата ни.

Според Международната метеорна организация максимумът на този поток за 2018 г. ще бъде в интервала от 23 ч. българско време на 12 август до 11 ч. на 13 август, с интензивност около 110 метеора на час. В същото време ще са активни още два потока – алфа-Каприкорниди и Южни делта-Аквариди, чиито метеори са бавни и ярки, макар само няколко на час.

За това астрофизикът Калина Стоименова съветва да излезете от града и да отидете на някое спокойно място, където няма светлинно замърсяване. Тези нощи Луната няма да се вижда, което допълнително ще помогне за страхотния спектакъл. Погледнете към небето и си дайте 30-40 минути докато очите ви свикнат с тъмнината. След това красотата на небесния спектакъл на Персеидите ще ви завладее. Калина Стоименова подканя софиянци да се качат на Витоша или на Плана планина, за да се насладят в пълна степен на Персеидите. Най-важното за всеки наблюдател е да си избере поляна без дървета и планински върхове, които ще скрият част от видимостта към небето. Освен удоволствието да видите за час над 100 метеора в момента се наблюдава и парад на планетите. В ранните часове на нощта могат да се наблюдават едновременно Венера, Юпитер, Сатурн и Марс.

Ето какво ни разказа и физикът от Националната астрономическа обсерватория в Рожен Пенчо Маркишки:

Пенчо Маркишки

На 12 август Слънцето ще залезе в 20:33 ч. за София, а Луната ще бъде във фаза малко след новолуние – залезът ѝ ще закъснее само 56 минути след слънчевия и няма да се наблюдава. Нощта ще бъде безлунна. На 13 август Слънцето ще изгрее за София в 06:31 ч., поради което ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 05:15 ч. сутринта.

Метеорният поток Персеиди се наблюдава от 17 юли до 24 август, когато Земята, обикаляйки по своята орбита около Слънцето, преминава през облаци от космически частици (метеорни роеве), отделяни в процеса на разпадането на кометата 109P/Swift-Tuttle. Тази комета има период около 130 години и за последно е преминала през своя перихелий през 1992 г.

Пенчо Маркишки


Четете още:

🔴 Гришо мачка и на двойки

🔴 Добре дошли на топлите дни: Вкусно пилешко с лимонов пипер на грил

🔴 Извънредно! Шефът на Митьо Очите проговори! Разкри как и защо е бил назначен Желязков и кой на кого е шеф в "Аркус"





Източник: mediabricks





Коментари

горе