Особености при избора на колело



Преди да си купите велосипед, си изяснете къде ще го карате - в планински или в градски условия. Средната цена на качествените велосипеди за тийнейджъри и възрастни е между 400 и 1000 лв. Детските са между 100 и 300 лв. Какви особености имат разновидностите, обяснява Светослав Налбантов от Sport Depot.

Дървено колело без педали

Днес повечето родители в България и в чужбина избират за първо колело на децата си - дървено без педали. С него малките се учат да пазят равновесие и да развиват двигателните си умения. Подходящо е за деца между 1,5 и 3 г. Цена: между 100 и 300 лв.

С помощни гуми

Тези велосипеди са подходящи за деца между 3 и 6 години и ръст около 105-128 см. Помощните колела помагат на детето да се научи да заема правилна позиция, докато кара велосипеда, да пази равновесие и да овладее умението да кара на 2 колела. Цената е 100-250 лв.

За тийнейджъри - спортисти

Категорията Rigid велосипеди нямат амортисьори (които омекотяват возенето) и са подходящи за скокове и трикове. Към тях се отнасят някои модели BMX, шосейни, обикновени планински или градски велосипеди. Цена: между 100-400 лв.

HardTail за градски условия и за шосе

Тези велосипеди са с преден амортисьор. Всички нови модели имат амортисьор на вилката (където се захваща предната гума). Подходящи са за каране в парка, в градски условия, по шосе или за дълги преходи, предимно по равен терен. При тях няма нужда от втори амортисьор. Градските велосипеди са със стартова цена 400 лв. Имат по-малък грайфер и по-тесни гуми от планинските.

Full Suspension с преден и заден амортисьор

Освен амортисьор на вилката, тези велосипеди имат втори амортисьор на рамката, наречен заден, който се намира под седалката. Подходящи са за пресечен терен - планинско катерене и спускане. При неравен терен задният амортисьор осигурява по-комфортно возене, предпазва от сътресения, вибрации, омекотява возенето.

Планински

Гумите им са с по-големи грайфери и са по-широки. Качествените модели са около 1000 лв., но в България спускания се правят и с по-нисък клас.

Пистови

Те са с изключително тесни гуми и малък грайфер, и са леки. "Формула 1" на велосипедите. У нас се ползват предимно от велоклубовете. Не са подходящи за българските шосета, защото след 2-3 дупки трябва да се сменят джантите.

Елементи, които определят удобството и цената:

- Рамката

Най-ниският клас велосипеди са със стоманена рамка. Стоманата е здрава, но тежка. Тези велосипеди се продават по хипермаркетите и са с цена до 200 лв. Моделите над 350-400 лв. са с алуминиеви рамки и вилки (олекотяват колелото до 30%). Този материал е здрав като стоманата, но много лек. При планински или дълги преходи е важно велосипедът да е лек. Килограмите са важни и, когато трябва да натоварим колелото в колата или да минем през подлез с него в ръце.

При най-високия клас велосипеди рамката е от карбон и колелото струва няколко хиляди лева.

- Скоростите

Хората се лъжат, че колкото повече скорости има велосипедът, толкова по-добре, а не обръщат внимание, че той може да е със стоманена рамка и да е тежък. Важно е скоростите да не са китайски, защото трайността им не е голяма. Добре е да са на марката Shimano. От 18 до 24 скорости са достатъчни.

- Спирачките

Те са 2 вида. Обикновените са V-Brake (две скоби с гумички, които се трият в джантата на велосипеда и той спира). Надеждни са, но при екстремни условия не вършат толкова добра работа. По-скъпи, но издръжливи и подходящи за планински спускания са дисковите спирачки.

- Седалки

Някои модели седалките са твърди, изрязани и неудобни, затова се продават резервни, които са по-широки, меки, има и със специален гел.


Четете още:

🔴 Миролюба Бенатова: Имала съм няколко любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

🔴 Джулия Робъртс: Разбираш, че е любов, когато желаеш другият да е щастлив, независимо дали ти самият си част от това щастие

🔴 Как да се предпазим от кърлежи и как да действаме при ухапване





Източник: mila





Коментари

горе