Когато ви се струва, че всеки момент ще умрете, страхът ви сковава-Капанът на паническите атаки-Какво представлявят



Възможно ли е ПА да се самоизлекува или ще се върне?" В този случай еднозначен отговор не може да има. Нека да анализираме механизма на ПА (паническата атака).

Атаки на паника: какви са симптомите, причините за разстройството и как да се лекувате

Първо: синдромът на ПА трябва да бъде диагностициран от лекар. Този синдром е много подобен на редица други тревожни разстройства, понякога се комбинира с тях и понякога е проява на органични заболявания. Химията на тези заболявания е толкова тънка и различна, че само един лекар може да се справи с нея. Самодиагностиката в интернет или по съвет от приятели не е добре.

Паническата атака е върхът на айсберга. Подобно на всяко соматомно разстройство, ПА има редица телесни симптоми, които не са свързани със соматично заболяване.

Да, има комбинация от физически ясно изразени симптоми: бързо сърцебиене, гръдна болка, усещане за задушаване, замайване, чувство за дезориентация. Но вие ще се съгласите, всеки, който е провел маратон, е имал подобни симптоми. ПA се характеризира с много разкриващ психологически компонент: паника . Основното нещо, което толкова измъчва страдащия, е страхът да умрем от всички тези симптоми.

Съгласете се със същите физически симптоми с бегача - разликата е чисто психологическо свойство. Бегачът е наясно, че определен товар ще го накара да изпадне в здравословно състояние, което понякога е много критично. Той е свикнал с това и знае със сигурност, че симптомите ще преминат при определени условия, които бегачът действително контролира. За него това са неизбежните разходи за постигане на успех.

Паническото разстройство се характеризира с липса на контрол, изненада, неконтролируемост на атаката. Подобно на друго соматологично разстройство, ПА е и цена, но на друг процес - процесът на "не чрез този орган".  

Пациентът получава проявления на тялото на несъзнателно ниво, или дълбоко пренебрегнат вътрешен конфликт.

По някаква причина човек е загубил способността си да осъзнава своите чувства, нужди, емоции, да разграничава и адекватно да ги проявява. Когато ситуацията "случва се нещо, но не е ясно какво" се изкриви в тесен диапазон, човек отхвърля това ниво на реакции, които са прости и не изискват осъзнатост - на детските реакции на тялото.

Например: човек в определен момент от живота си (по-често в детството) развива поведенчески модел, който му позволява да оцелее. "Седни тихо, добрите момичета седят тихо до майка си!". И искате да се харесате на майка си: тя ви храни, защитава, пее песни и затишие ... И момичето седи тихо ...
Годините минават, момичето се превръща в човек, и като талант, като интелигентен, като добра репутация ... но успех, удовлетвореност от живота не идва ... Концепцията за "седи тихо" не се вписва с него и присъства, където то има известен успех и напредък, но трябва да седне тихо ...
По този начин се получава детската обстановка, в един момент се налага да оцелеят, и времето нетрансформирано влиза в конфликт със сегашната ситуация от живота.
 
Но осъзнаването на влиянието на отношението на детето към неговия собствен живот често е извън силата на човек. Но той "клюкарства" с неясни предчувствия, съмнения и недоволство.

Всеки път, когато изпълнява желанията си с непонятно поведение за себе си, човек изпитва напрежение. От време на време, година след година. И понякога напрежението и конфликтът са толкова ярки, че тялото просто излиза извън контрол - в нашия случай паник атака.

Друг интересен факт е, че самата ПА е изградена върху страха от смъртта. По време на паническата атака сме дълбоко убедени, че ще умрем от това, което се случва с тялото и ужасно се страхуваме от него. Страх от смъртта!

Средната стойност за всеки човек е разбирането, че смъртта е неизбежна. Да, не е приятно да мислим за това, но всъщност нямаме време да се замислим. Носим живота си - някои бурни постижения, нечии проблеми.

Повечето хора разбират, че живот, пълен и ефективен до старостта, ще донесе умора.

Но ако животът преминава покрай вас, или не се чувствате господар на собствения си живот, че не сте започнали да живеете истиснски - това е конфликт. И то на доста високо ниво.

Екзистенциална (семантична) празнота - като цяло една много мощна платформа за соматоформни разстройства, вкл. И ПA.

Въпросите "Кой съм аз?", "Защо съм?" Възникват почти винаги. Всеки, който намери пътя си,  се справя с този феномен. Обаче, хората, които не са способни адекватно да улавят повърхността, да оценяват своя опит и да се придвижват към разрешаването на проблемите- тялото отговаря на тези въпроси: симптоми и синдроми.

Но обратно към нашия въпрос: Да се лекуват или да не се лекуват пристъпи на паника?

Паническата атака не се лекува в смисъл на фармакотерапия. Разбира се, симптомите са медицински контролирани, човек се учи на поведение. Но проблемът се елиминира чрез разрешаването на конфликта, който го поражда. Това се прави в психотерапията.

Разбира се, може да се случи,така че начинът на живот позволява на човек да разшири психологическия си ресурс, психическия си "имунитет", да го принуди да предприеме определени действия, които смазват, а може би дори решават и вътрешния конфликт.

След това разбира се: "Синдром, чао!".

Вероятно човек за известно време напуска сблъсъка с противоречието по средата му, определяща живота му.

Но що се отнася до мен, по-добре е да работите в тази цел  целенасочено .


Четете още:

🔴 Мистерията се заплита: Изчезналата в Пиринско 7-класничка изпрати писмо на най-добрата си приятелка, в него споделя...

🔴 Проф. Александър Маринов: Нашите институции са трагично неадекватни

🔴 Осъдиха за стотици хиляди Карбовски и запорираха жилището му. Той обяви във "Фейсбук": Имам само Божията милост





Източник: За Жената





Коментари

горе