Село Момчиловци – здравен и духовен център на Родопите с чудодейното аязмо и... (Снимки и ВИДЕО)



Село Момчиловци, селото на чудотворното аязмо и на Момчил войвода. Селото с приказно красива природа, сгушило се тихичко в полите на благодатните Родопи. Родопските села са някак си магични. В тях има нещо живо и типично българско, което никога не угасва и никога няма да угасне, въпреки че хората отдавна се разпръснаха!

Момчиловци е сред най-големите родопски села и при това предлага на туристите доста разнообразни възможности за почивка и отдих. Района е изпълнен с култура, история и спираща дъха българска природа. Наскоро селото е обявено за здравен и духовен център на Родопите. Ето и защо да посетите този уникален къс родна земя!

Село Момчиловци – легендата за Момчил войвода и аязмото

Само на петнадесетина километра от Смолян, Момчиловци се е сгушило в планината. През зимата то е снежнобяло, пъшка под тежките преспи сняг и кани туристите на ски, сноуборд и уютни седенки. През пролетта  и есента района е толкова живописен с природата си, че сякаш сте жив участник в пасторална идилия. Името на селото идва от легендата за Момчил войвода. Този юнак е бил борец за свободата на християните, през 14 век, когато турските набези върлуват в района. Село Момчиловци успява да запази християнската вяра и до днес. Днес Момчиловци е еко туристически район и гордо стой сред първите села започнали традицията на селския туризъм у нас.

село Момчиловци, фото: Разказвачът На Приказки‎

Село Момчиловци има много, какво да предложи и покаже. Селото е символ на християнската вяра с трите си кръста, издигнати на три възвишения около селото. Кръстовете гледат на север, на изток и на запад.

Параклисът „Св. Димитър“ над с. Момчиловци, Родопи, фото: Daniela Milcheva

Освен кръстовете, селото има цели 27 параклиса, посветени на различни светци, които да разгледате. Те ограждат Момчиловци в кръг, за да го запазят от злините.                                  Гордост на селото е и неговата централна църква „Свети Свети Константин и Елена“. Построена през 1836-та година, църквата е вкопана в земята (по турските правила), а каменната й камбанария е просто шедьовър.

Родопски пейзаж край с.Момчиловци, фото: Мариана Добрева

Село Момчиловци е пълно с уникални каменни чешми, паметни плочи и Възрожденски къщи – запазили автентичния си облик. Момчиловци ви предлага и своето уникално аязмо с лековита вода. Смята се, че тя е най-лековита в нощта срещу Гергьовден! Аязмото се намира в прекрасна борова гора в подножието на връх Свети Илия.

Село Момчиловци. Родопа планина, фото: Краси Петров

То е открито, според легендата, от двама бездетни съпрузи, през 1908-ма година. Те имали нива до връх Свети Илия, а жената била уж бременна, но се оказала болна. Ясновидка на име Кортеза, предсказала бликването на чудодейната вода, която излекувала жената.  Съпрузите направили малък параклис на мястото на аязмото и го осветили през 1910 на Илинден. По-късно през 1927 се появил и малкия параклис, който може да видите.

Село Момчиловци е уникално място. Отседнете в родопска къща, насладете се на автентичния бит и култура, както и на гостоприемството. В местността Градище наблизо, може да посетите и Момчилова крепост. Просто напълнете душата си и очите си с красота и вяра!


Четете още:

🔴 Акад. Любомир Желязков бил мозъкът на BG фармацевтиката

🔴 Люляк цъфна в Шумен, кестени във Видин

🔴 Стивън Хокинг с плашеща прогноза преди смъртта си! До края на века ще се появят суперхора, които...





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе