Билкови илачи срещу есенни простуди  





Ниските температури и есенните месеци се свързват с настинки и болести, а те - с антибиотици, шепа хапчета и непредвидени разходи. Бабите ни обаче имат по-лесно и евтино решение на всички есенни ядове - билкови сиропи и отвари при настинка и грип.

В народната медицина сиропът с мед, зехтин и лимони се използва, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната кухина, повишава имунната система и потиска възпалението. Зехтинът съдържа големи количества полезни мазнини, които имат силно въздействие върху имунната система и стимулирането на деленето на клетките, което спомага за по-бързото оздравяване и справяне с кашлицата.

А лимонът е много богат на витамин С, който е антиоксидант, борещ се с възпаленията, свободните радикали и увеличаващ имунитета. Смесете в тенджера 200 г мед, 60 мл зехтин и сока от 3 лимона. Сложете на среден огън и когато сместа започне да вдига пара, я дръпнете настрани, за да се охлади. Разбърквайте през цялото време, а след като изстине напълно, я излейте в стъклена бутилка. Дръжте сиропа в хладилника. Там може да издържи до 3 месеца, без да промени вкусовите или лечебните си свойства. При кашлица пийте по 1-2 супени лъжици 3 пъти на ден.
При тормозеща кашлица билковата аптека препоръчва да се пие и чай от орехи. За направата му са необходими три ореха, предварително натрошени. Сложете ги в 400 мл вода и ги оставете да заврят. След като дръпнете сместа от котлона, прибавете лъжица босилек и върнете отново да заври за около 10-ина мин.

След това прибавете мед и може да пиете, както приемате останалите чайове.
Подбелът е особено ефективен при дихателни проблеми и тормозеща кашлица. За чай от лековитата билка са ви необходими 20-ина грама подбел и по 5 г от билките лопен, резене и анасон. Смесете добре и дръжте на сухо място вкъщи. А щом се появи дразнеща кашлица, слагайте по една супена лъжица от билките в чаша гореща вода. Сместа се запарва в продължение на 10 минути във вряла вода и се пие като чай.

А за тези, които не обичат да пият чайове и сиропи, в бабините тефтери има и лековити бонбони. В съд на котлона се слагат по една чаша захар и вода. Прибавя се една лъжичка лимонов сок и при постоянно разбъркване към течността се добавят по половин лъжичка джинджифил на прах и счукан карамфил. Оставя се на котлона за около половин час, като се разбърква през цялото време. Постепенно сместа ще започне да се сгъстява. След като поизстине, с помощта на лъжица се оформят бонбонките върху хартия за печене. А когато се втвърдят напълно, се прибират в хартиен плик или кутия.

При нужда се смучат на всеки 2-3 часа или се разтварят по два бонбона в чаша гореща вода. Повечето сме чували за греяно червено вино с черен пипер. В чаша загрято вино се слага щипка черен пипер и се пие топло, но не горещо. Има обаче рецепта за вино с мед и лук, която не просто ще ви отърве от кашлицата, ами се използва и с профилактична цел. В 750 мл бяло вино се слагат 100 грама мед и 200 грама настърган лук. Сместа се оставя да престои 4-5 дни, а после се пие като сироп за кашлица 3 пъти на ден по 1 лъжичка. Може да се пие и профилактично - по лъжица дневно.

Изключително ефективен е и билковият сироп от джинджифил. В 950 мл филтрирана вода се слагат по четвърт чаша прясно настърган корен от джинджифил, цветове от лайка, корени от ружа и 1 с.л. канела. Оставете да заври и намалете до слаб огън, докато обемът намалее горе-долу наполовина. Прецедете през тензух или ситна цедка и докато сместа е топла, добавете четвърт чаша лимонов сок и 1 чаша мед. После разбъркайте добре. Получения сироп затворете добре в буркан или бутилка и съхранявайте в хладилник. Там може да стои до 2 месеца. При необходимост приемайте по 1 супена лъжица след хранене, а на децата давайте по чаена лъжичка.


Четете още:

🔴 Господи, защо изоставяш възрастните хора

🔴 Възрастна жена запретна ръкави и сама ремонтира пътя до дома си в Горно Селище (СНИМКИ)

🔴 Влюбен гурбетчия си дойде от Англия и спретна на любимата си такава изненада, за която Хасково дълго ще говори (СНИМКИ)





Източник: Ретро





Коментари

горе