22-годишно момиче живее четвърти живот благодарение на лекари от Бургас



Лекари от УМБАЛ Бургас са дали шанс за живот на 22-годишно момиче, като са се съгласили да го оперират. Други болници са отказали да направят интервенцията, макар че операцията е повече от наложителна, съобщиха от здравното заведение. Причината е, че момичето е с множество заболявания и се изисква кураж, професионализъм и синхрон на различни специалности, за да бъде доведен случаят до успешен край.

„Благодарна съм на лекарите, че подариха шанс за живот на дъщеря ми. Самият факт, че се съгласиха да я оперират, е чудо за нашето семейство“, казва майката – Зоя Рашева.

Дъщерята Чанита Рашева от бебе е с бъбречна недостатъчност, а в последните години е на хемодиализа няколко пъти в седмицата. Лечението се провежда в бургаската болница и в отделението, ръководено от д-р Петя Купенова, прекрасно познават младата пациентка. Освен бъбречната недостатъчност, Чанита има и редица други заболявания и силно увредено здраве. Претърпяла е сърдечни операции – сменени са двете клапи на сърцето, два пъти е изпадала в клинична смърт.

Операцията се налага заради голямо образувание на меките тъкани около тазобедрената става. Момичето го усеща като растяща и болезнена бучка на дясното бедро, която ѝ пречи да ходи. В последните месеци тя не може да направи и няколко крачки. Консултацията с ортопедите д-р Иван Зайков и д-р Стоян Христов показва, че образуванието трябва да се махне, за да се възстановят движенията.

Рискът от операцията обаче е огромен. Единият рисков фактор е оперираното сърце, което налага антикоагулантна терапия. Тази терапия възпрепятства съсирването на кръвта, а при операцията е нужно точно обратното – да се спомогне съсирването, за да се намали кръвозагубата. На пръв поглед двете дейности изглеждат несъвместими. Третият фактор е хемодиализата – преливането на течности, което способства възстановяването, в нейния случай е противопоказано, обяснява началникът на Отделението по реанимация д-р Антон Григоров, който заедно със своя колега д-р Светлин Харалампиев приема предизвикателството.

Операцията е извършена от докторите Зайков и Христов от Отделението по ортопедия. „Отстранихме образувание с размери 23 на 10 см. Много искахме да помогнем на това момиче и се радвам, че успяхме“, коментира д-р Христов.  Сега Чанита се възстановява, а майка ѝ0 е благодарна за новия шанс за живот, който нейното дете получава. „За нея това е четвърти живот. Благодарна съм на всички лекари и искам това да се знае не заради мен и детето, а защото те го заслужават“, казва майката. Заслуга за добрия край имат лекарите в трите отделения – ортопедия, хемодиализа, реанимация, както и операционният блок.


Четете още:

🔴 Легендата за произхода на родопския химн "Бела съм, бела, юначе"

🔴 Възпитавайте с добър пример, а не с викове, шамари и наказания!

🔴 21-годишен баща наби 2-годишното си дете и го прати в болница, майката скочи да брани мъжа си и заяви "Аз го бих"





Източник: gramofona





Коментари

горе