10 типа глад и как да ги преборите





Храненето отдавна не е само начин да си набавим необходимата енергия за живот. Отдавна порциите ни са тройно по-големи от необходимото, а самата храна делим на хубава и лоша.

И отдавна проблеми като наднормено тегло не са изключение, а норма.

Всичко това се дължи на нелесното обяснение, че гладът не е това, което е изглежда.

Той не е само сигналът на тялото, че му трябва енергия.

Може да е начин да запълним времето, да компенсираме липса на любов.

Глад може да изпитваме от стрес или заради менструалния синдром.

И ако при всеки тип глад ядем така, както ни се иска, резултатът на кантара спокойно може да стане трицифирен.

За да ви спасим от това, обобщихме десетте типа глад и как да се справите с всеки от тях.

Спокойно, някои от тях се преборват с храна.

Истински глад
Естествено, най-важният тип глад, който не трябва да игнорирате. Сигналите му са ясни – празен стомах, лек световъртеж, липса на енергия. Не чакайте обаче да получите всичките наведнъж, за да се отделите от заниманията си и да се нахраните. И не залъгвайте истинския глад с бисквитки, солетки и други. Седнете и се нахранете бавно и спокойно.

Телевизионен глад
Да ядеш пред телевизора е откровена американска измислица, която ние с радост възприехме още от първите серии на „Стъпка по стъпка“ (нали помните, тя беше фризьорка, той – Патрик Дъфи). Като цяло яденето пред телевизора е най-вредния навик, защото мозъкът изобщо не зачита, че в стомаха е попаднала храна. Вместо да хрупате каквото ви попадне, дръжте ръцете си заети с нещо друго – плетене, рязане на хартия с малка ножичка, каквото и да е, което ще ви държи далече от излишните калории. Гледането на рекламите на храна също може да ви накара да ядете когато не сте гладни.

Глад от скука

„Какво да правя...Я да видим какво има в хладилника“. Две изречения, които всички сме си казвали на ум. Научете се различавате този глад и когато се появи, по-добре свършете някоя дребна домакинска работа – избършете праха, сгънете прането или пък клекнете 4 пъти. Можете да се обадите по телефона, да изпиете чаша вода, да се преместите в друга стая, но моля, не отваряйте хладилника.

Следобеден глад
Дори да нямате часовник, можете да разберете, че е 3 следобед по опашката пред машината за вафли в офиса. Или пред магазинчето отсреща. Яденето на сладко в 3 следобед е толкова типично, че никой не го подлага под съмнение. Вие също не можете да се преборите с ниската кръвна захар по това време на деня. Още повече, че обядът отдавна е минал и е нормално да ви се прииска да се подкрепите с нещо. Сменете вафлите с бадеми, кисело мляко и плодове. Ще ни благодарите след 1 месец, когато с магическа пръчка ще са изчезнали едни 3 килограма от талията ви.

Глад от яд
Когато човек е ядосан, нивото на захарта в кръвта спада. Или обратното. Скорошно изследване на Университета в Охайо показа, че ниската кръвна захар прави хората раздразнителни. Когато са гладни, мъжете са склонни да се карат повече на жените си, отколкото ако са сити. В името на мира и тънката ви талия, спрете да крещите и хапнете нещо – банан, един домат или изпийте чаша мляко.

Глад от стрес

Когато сме под напрежение, ядем. Успокоява, факт. Но ядем каквото ни попадне, защото мислим за други неща. Както наскоро писахме, спокойно можете да замените яденето с дишане – дълбоко и равномерно. Така ще се преборите едновременно с напрежението и с килограмите.

Глад от мързел
Да ядеш вместо да работиш е хитър начин да отложиш вършенето на задачите. Но не ви носи нищо друго, освен излишни килограми и повече нерви заради изтичащите срокове. Всеки път, преди да тръгнете към хладилника, бъдете достатъчно честни със себе си и разберете защо искате да ядете. И ако е защото не ви се мият прозорци, направете кръгом.

Гладни са ви очите
Ако сте от хората, които веднага посягат към сложена на масата храна, не дръжте нищо за ядене на видно място. Все пак, ако сте на гости или пък някой има празник и ви почерпи с бонбон, изяжте си го с удоволствие. Гузната съвест понякога ни кара да ядем повече и по-бързо, отколкото само едно, но с пълна наслада.

Празничен глад
Случва ни се по Коледа, Великден и всички празници. Ядем двойно и тройно на обичайното, защото е празник. Свикнали сме, че празникът е в яденето и това е един от големите ни проблеми. Празнично може да е кафето, плодовата салата или разходката с приятели, които не си виждал отдавна.

Предменструален глад
Познавате го по това, че както си ядяхте здравословно дни наред, така изведнъж ви се приисква да ядете вафла с луканка, солетки със сладко или два пакета чипс. Понеже нервите ви в този период и без това са опънати, позволете си малко кулинарни своеволия. Така или иначе след около 3-4 дни всичко ще е преминало. И не се качвайте на кантара. Жените задържат течности по време на цикъл, а после всичко се нормализира.


Четете още:

🔴 Издъхна и втората жена, която бе премазана в Карнобат

🔴 Женят Русата Златка и Благо Джизъса в "Биг Брадър"

🔴 Неизвестна брокерка изплува покрай двойния убиец Викторио! Заедно с нея той...





Източник: edna





Коментари

горе