Бронзов медал за българския отбор по синтетична биология от международното състезание iGEM



Това са Микаела, Ася и Славена. Те са бъдещи учени. Български бъдещи учени. Все още са студентки по „Молекулярна биология“ в СУ, но заедно постигат отлични резултати на най-голямото студентско биоинженерно състезание на планетата – iGEM. Тази година на надпреварата са се явили над 350 отбора от цял свят. Като българският отбор се е представил на нивото на възпитаниците на Харвард и МИТ.

Бронзов медал за българския отбор по синтетична биология от международното състезание iGEM
©MediaBricks.bg

Днес българският iGEM отбор се събра в София Тех Парк, за да даде повече информация за своя успех. Освен Микаела Станчева, Ася Николова и Славена Тодорова в отбора е и техният мениджър по логистиката Кристиан Николов, както и ръководителят на отбора Борис Киров. Заедно с тях бе и изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов.

Бронзов медал за българския отбор по синтетична биология от международното състезание iGEM
©MediaBricks.bg

Международното състезание iGEM стартира през 2006 година с концепцията, че синтетичната биология може да бъде разглеждана като сбор от стандартни части. Като всеки учен може да вземе различни части и да сглоби работещ продукт. Целта е всеки отбор, като заплати таксата си за участие да получи една колекция от стандартни генетични части, които после ще използва за своята разработка, обясни Борис Киров пред MediaBricks.bg.

Преди седмица Микаела Станчева, Ася Николова и Славена Тодорова се завърнаха с бронзов медал от iGEM с проекта си за създаване на достъпен, лесно приложим и точен тест за заболяването муковисцидоза. Целта им е да направят тест, който всеки човек да може да си купи от аптеката и да го направи вкъщи. Крайният резултат трябва да е подобен на тестовете за кръвна захар в домашни условия. Причината да си поставят тази задача е, че в момента има два теста в България – единият е много скъп, а вторият е доста неточен. А заболяването е често срещано, като повечето хора дори не знаят, че са негови преносители.

Очаквайте скоро в MediaBricks.bg подробно представяне на техния проект.

Днес Борис Киров подчерта, че София Тех Парк изключително много са помогнали, като са предоставили лабораторното пространство, без което абсолютно нищо не може да бъде направено. През последните години с дарения са помагали студентските съвети на българските университети, както и много частни лица. За съжаление, Киров отбеляза, че държавата все още не е припознала отбора, като част лицето на България в научната сфера.

Бронзов медал за българския отбор по синтетична биология от международното състезание iGEM
©MediaBricks.bg

Проектът на Микаела, Ася и Славена не е едногодишен, а напротив предстои още много работа за момичетата. Те ще продължат да развиват своята идея, като целта е тази година да започнат реални тестове. Резултатите от тях ще бъдат част от представянето им през следващата година на iGEM. Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов обеща, че ще продължи да подкрепя българския отбор и лабораторията за изследвания БиоИнфоТех ще бъде отворена за тях при работата им по проекта.

Трите млади момичета освен, че са студентки в тежката специалност „Молекулярна биология“ и правят проекта си за iGEM, са страхотни комуникатори на науката. Една от техните мисии е науката да бъде популяризирана сред малки и големи. Те редовно участват на различни открити фестивали на знанието. Освен това успяха да организират детски конкурс за рисунки. Победителката тази година бе на 11 години и спечели възможността да посети тяхната лаборатория и да види от първо лице, каква работят учените.


Четете още:

🔴 2 мощни молитви към Свети Мина, които най-бързо помагат за сбъдване на искрени желания

🔴 Утре е един от най-свещените празници за семейството, а 5 хубави имена празнуват

🔴 Утре, 11.11ти ще бъде най-мощният енергиен ден от един век насам!





Източник:





Коментари

горе