На съседката орхидеите цъфтят като полудели, моите са като марули. Е накрая ми издаде тайната си



Направи си сам тор за орхидеи, която със сигурност ви обещава изобилие от цветоноси /цъфтежи/ дори на най-капризните от тях.
Всеки, който отглежда орхидеи се е сблъсквал с проблема нормално растящата орхидея по някаква причина  да не иска да цъфти.

Ето един трик, с който лесно може да промените ситуацията и не е необходимо да се използват стимулатори на растежа и скъпи торове.

Съществува евтин и съвсем достъпен начин, който може да осигури обилен цъфтеж.

Всичко, от което се нуждаете е да излеете запарка на чесън на орхидеята.
Дългоочакваното клонче пъпчица няма да ви кара да чакате дълго след такъв тип стимулиране.

Силата на чесновата вода

Чесън, или по-скоро запарката му, е полезна за саксийни цветя, особено за цъфтящи растения. Благодарение на нея се подобрява кореновата система на цветето и се стимулира образуването на цветоноса. В допълнение, бактерицидните свойства на чесъна са естествен антисептик и помагат в борбата срещу болести и вредители.

Опитайте тази рецепта и само след две седмици ще се радвате на впечатляващ ефект! Нуждаете се само от:
3 скилидки чесън;
0,5 литра вода;

За да се приготви, е необходимо да изстискате чесъна чрез преса и добавете към водата, която е препоръчително да е хладка. След това сместа се изсипва в стъклен буркан /или друг удобен съд/ и престоява в продължение на 24 часа.
След това отцедете и пресипете в съд, в който ще поставите саксията с орхидея, така че да е покрита с течност на 2/3 и се оставя да престои 1-2 часа.
Изваждате саксията с орхидеята от водата и я връщате на място. С останалата вода могат да се полеят други цветя. Можете да използвате този метод за „торене” 3-4 пъти месечно.

За листно подхранване

Също може да се използва и за листно подхранване, просто сипвате получената смес в спрей бутилка и опръсквате листната маса на цветето. Внимавате да не попадне в розетката, защото може да загние. Ако попадне вода в нея внимателно подсушете с кухненска хартия.

Миризмата на чесън изчезва след няколко часа, а орхидеите получават много хранителни вещества с животворната влага.
 


Четете още:

🔴 Картофена наденичка - новата зверска вкусотия! Поднесете я гореща и ще вземете акъла на гостите!

🔴 Звезди финтират "Биг брадър" с телефони?

🔴 Проф. Кантарджиев: Срещу грип - сирене, туршии и кисело мляко и... луканки





Източник: За Жената





Коментари

горе