Радослав Рачев от Валенсия:"В Испания чужденците също получават безвъзмезден кредит за стартиране на собствен бизнес"



"Българите в чужбина са максималисти- щом някой от нас се адаптира, веднага започва свой бизнес", разказва в "Другата истина" Радослав Рачев, който от 1999 година заедно със семейството си живее в Испания. Там преди години се раждат и двете му деца, там създава собствен бизнес в сферата на строителството, там живее в момента и засега не смята да се прибира в България. СнимкаДецата му вече са достатъчно големи и съпругата му смята да се възползва от възможностите, които се предоставят на чужденците в страната.

"Сега в Испания тече една кампания за насърчаване на жени от 25 до 35 години, на които се дава безвъзмездна помощ за отваряне на свой бизнес. Няма значение на кого дават парите- може да са както испанки, така и чужденки. Нужно е само да представиш проект за даденото нещо, което искаш да вършиш, да имаш определен стаж в някаква дейност, да попълниш  нужните документи, да ги подадеш и да чакаш. През това време, ако имаш нужните средства, можеш и да започнеш бизнеса, който си си избрал, а след това ти връщат парите, вложени в него. Това е и нашата идея- в момента съпругата ми работи почасово, но е решила в бъдеще да подхване собствен бизнес, за да помага за семейния бюджет. Тук сега най-големият проблем е да се задържиш на работа, защото условията често се менят и се оказва, че днес имаш работа, а утре- вече не.

Снимка

В Испания е направо невъзможно да си на пълен работен ден, ако имаш малки деца. Непременно трябва да има някой да ти помага в отглеждането им, ако си решил и да работиш. При нас периодично идваха и двете баби...Нашите деца се родиха във Валенсия- синът през 2003 година- сега вече е на 13 години, а дъщеря ни- на 6 години. Учат в държавното училище, което е най-близо до дома ни. Що се отнася до обучението по български език- жена ми ги обучава с помощта на български буквари и книжки. Стараем се доколкото можем. Синът ни може да пише и да чете на български език без да е ходил в българското неделно училище. Дъщерята ходеше известно време в него, но заради спортните ангажименти на сина, някак си не можахме да ги съчетаем и се наложи да спре. В Испания по принцип има доста български училища и много деца ги посещават. Иначе възможности за децата тук има много. Пишеш в Интернет някакъв вид спорт, който детето ти харесва и си избираш- по-скъп, по -евтин, на по-далечно място, по-близо - където и каквото си избереш. Всичко има за децата...В съботите и неделите, ако синът ми има някой футболен мач, сме неотлъчно до него. Ходим също на кафе по МОЛ-овете, на кино, събираме се с приятели и си правим барбекю - мощна българска група от 20-30 човека...Жена ми пък участва в един народен ансамбъл "Веселие" и редовно ходи по турнета в страната. Участват и на българските събори в Испания...", разказва в две последователни предавания Радослав Рачев.  



Четете още:

🔴 ИЗОБЛИЧИТЕЛЯТ ПЛЕВНЕЛИЕВ

🔴 Три университетски болници се обединиха, за да спасят онкоболна

🔴 Ангели в бели престилки спасиха Божидар навръх Архангеловден





Източник: bnr





Коментари

горе