Трикове за намаляване на солта в менюто ни



Непрекъснато чуваме по медиите за вредите от захарта, мазнините, ГМО – продукти и какво ли още не. Много по-рядко се случва да чуем за една друга съставка причиняваща високо кръвно налягане, бъбречни проблеми и отоци, тази съставка е солта. В организма солта се използва за правилното функциониране на клетките и органите, както и за поддържането на водно – солевия баланс. Засега не се е стигнало до консенсус за това колко сол е прекалено много, но като златен стандарт трябва да се стремим към една чаена лъжичка на ден. Ако приемате повече, трябва да помислите за намаляване на солта.

При увеличаването на солта в организма започват да се задържат течности. Обема на кръвта се повишава, а от там се повишава и кръвното налягане, от своя страна това може да доведе до бъбречни проблеми и ускорено развитие на атеросклероза. Освен хипертонията има още един голям отрицателен ефект, който ще апелира към по-младата аудитория – подуването. Задържането на вода води и до естетически проблеми. Поради отоците мускулите стават по-малко очертани и корема изпъква, придава се по-пълен вид. За да се научим да избягваме солта трябва да се научим в кои храни се съдържа и в кои не. Тук ще представим храни, които да избягваме и ще се постараем да дадем добър заместител.

1. На първо време са всички снаксове, чипсове и подобни храни, които се опитват да компенсират липса на хранителни вещества с наситен вкус, поради което използват прекомерно количество подправки, включително и сол. За хора които обичат да похапват нещо докато гледат телевизия или вършат нещо друго добри заместители са свежи плодове и зеленчуци като гроздето, морковите или ябълките.

2. На второ място са месните продукти. При процеса на обработка на всички шпекови салами, наденици и луканки се използва голямо количество сол. Пушените меса също влизат в тази категория както и готовата кайма за скара. Оптималният вариант е Вие да готвите месото, което ядете и да не му добавяте сол, но ако нямате възможност да готвите или сте на ресторант гледайте да си поръчвате чисто пилешко месо.

3. С приближаването на зимата тук трябва да сложим нещо типично за нас българите и това е туршията. Използваната марина за приготвянето на туршията е изключително солена и за това е добре да наблегнете на суровите салати. Тук трябва да споменем, че дресинга на салатите често бива много калоричен и солен, така че гледайте да избягвате всякакви сосове за салати ако можете.

4. Сирената имат високо съдържание на сол, за което никой не се замисля. Българското бяло сирене също има марина, която е солена, но и кашкавала, чедъра и моцарелата са солени. Добре е да се заместят с пармезан, който за жалост няма толкова наситен вкус но е с по-малко съдържание на сол.

Намаляване на солта – по-малко fast food

5. Следващата точка е важна за хора, които обичат да похапват навън и това е намаляването на т.н. „fast food“. Тук освен марки световно известни с вредата от храните им като Mcdonalds, KFC , Burger King и други, е важно да се сложат и родните джобове и дюнери. Те работят с пресолени меса, пържени картофи и сосове. Тук се добавя и огромния минус от тяхната калоричност за сметка на почти нулеви полезни хранителни вещества. Тук оптималния вариант е да си подготвяте храната от преди това (предишен ден), но ако нямате никаква възможност, се постарайте поне да намалите пържените картофи.

6. За последния съвет ще започнем с това, че солта представлява съединение на натрий с хлор. Също е важно да се отбележи, че организма се пречиства от солта чрез бъбреците и урината. От това следва че ако увеличим солта в урината ще я намалим в организма. Това се получава при външен прием на калций. В образуването на урината се изкарва от нея допълнителния калций и на негово място остава натрия. При хора, които не могат да се насилят да се разделят със солта могат да пробват прием на калций като хранителна добавка, без да превишавате препоръчаните дози.

Като за финал малки съвети свързани с личните предпочитания – заменете солта с черен пипер и използвайте повече свежи подправки и ако ви е омръзнало от безвкусни салати, запичайте зеленчуците за да имат по-добър вкус.

Солта може да има много отрицателни страни и в големи количества причинява сериозни проблема на организма, но нека не забравяме че тя ни е и нужна. Така че не отивайте в крайности в намаляване на солта и се хранете разумно.


Четете още:

🔴 МИРО - Печат от моята душа

🔴 1 500 лева глоба за агресия на пътя

🔴 Последната цифра отгодината ви на раждане съдържа уникално сакрално значение





Източник: spisanie





Коментари

горе