Безценни съвети при завеждане на щетa по Каско



Отказаха ми щета. 

Платиха ми смешна сума! 

Скъсах си нервите, докато си получа
обезщетението от застрахователя!

Познати ли са Ви тези реплики? Най-вероятно да, ако Ви се е налагало да завеждате щета по каско.

Написахме тази статия, провокирани от непрекъснатите проблеми, които имат наши клиенти. Ежедневно помагаме на тях, ще се радваме да помогнем и на Вас.

Защо за повечето нормални хора процедурата „завеждане на щета по каско“ е пълна мъгла?

Защото колкото са експертите, горе-долу толкова са и правилата, които трябва да се спазват. Ако не познавате безупречно всяко едно и не сте чели многократно и внимателно условията на Вашата застрахователна компания за тази процедура, вероятността да се справите успешно е много малка.

ПРИМЕР

В някои застрахователни компании срокът за завеждане на щета по каско е 3 дни, в други – 7 дни. Някои компании държат да звъните на мобилни групи, други – не. Няма единни, валидни за всички правила.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ →  Защо имаме нужда от застрахователен брокер?

Заблуди за завеждането на щета по каско, от които губите Вие

Една от най-големите заблуди е, че застрахователят няма да плати, ако Вие сами сте си ожулили колата. Непрекъснато попадаме на хора, които смятат, че е по-добре да напишат в уведомлението, че е станало на паркинг и някой друг е одраскал автомобила им.

Истината е, че застрахователят покрива щети от самокатастрофи, това включва и леки вреди – одраскване, ожулване, счупване.

Защо губите от тази заблуда?

Често пъти клиентите описват обстоятелства, които експертите разобличават като лъжливи. Вие не притежавате познанията и „окото“ на един експерт. Следите по автомобила ясно му показват, че няма как щетата да е нанесена така, както разказвате, съответно няма как да получите обезщетение.

Ако опишете реалната ситуация, в която Вие сте ожулили своя автомобил, тогава тя няма да е лъжлива и вероятността от отказ е минимална.

щета по каскоИскам да сам да заведа щета по каско. Какво трябва да направя

1. Обадете се на застрахователната компания, независимо от щетата (лека или тежка). Повечето компании имат денонощен кол-център, създаден, за да съдейства на клиентите. Там ще регистрират събитието и ще Ви дадат насоки за следващи действия или ще изпратят мобилна група при вас. Хубавото на посещението от мобилна група е, че тя завежда щетата на място и не се налага да посещавате ликвидационен център, за да я завеждате в последствие.

След като сте се обадили и са Ви регистрирали, вероятността нещо да се обърка е минимална.

2. Заведете щетата, ако не Ви е посетил екип на мобилната група на съответното дружество. За това разполагате с 3 до 7 дни от датата на събитието, в зависимост от условията на Вашата застрахователна компания.

Ако щетата е по-стара ще последва отказ!

Как ще познаят, че е минало повече време? Напомняме ви, че експертите имат набито око. Например, ако е избила ръжда по ожулен детайл, то очевидно щетата е по-стара от 7 дни или сте сигнализирали за застрахователното събитие и сте изпуснали посочения срок.

ВАЖНО: Когато щетите по автомобила са причинени вследстие на злоумишлено действие, задължително е да се свържете с РПУ-то на района, в който се намирате. От там ще ви издадат служебна бележка, която трябва да е със същата дата, като датата на застрахователното събитие.    

3. Попълнете уведомление по щета, когато отидете в ликвидационния център. Това е бланка по образец. Ще Ви я дадат на място. Бъдете максимално точни и изчерпателни. Опишете събитието в свободен текст, така че да е ясно как точно се е случило. Много важно е да сте записали дата и адрес на събитието! Изберете внимателно начин на обезщетение. Вариантите са:

  1. Експертна оценка
  2. Доверен сервиз на застрахователя
  3. Официален сервиз на застрахователя
  4. Обезщетение по по представени фактури

СЪВЕТ:

Изберете доверен или официален сервиз, ако каското Ви го предлага като опция! Експертната оценка е най-НЕпрепоръчителният вариант. Тя представлява изчисления на експерт от дружеството на каква стойност възлизат Вашите щети. В общия случай сумата, която ще получите по експертна оценка няма да бъде достатъчна за отремонтирането на щетите.

Получената сума ще Ви бъде преведена по банков път. Затова е добре, когато отидете да заведете щета, да разполагате с картонче от банката с номера на банковата сметка на собственика по талон на автомобила.

Кои са основните събития, за които можете да заведете щета по каско

Те са три:

  • щети на паркинг – когато друго МПС е увредило Вашето паркирано МПС.
  • Злоумишлени действия – известен или неизвестен извършител е причинил вреди на Вашето МПС умишлено. Например: одрасквания с остър предмет, счупена чистачка, счупен прозорец.
  • ПТП – вреди по време на движение.

Имайте предвид, че в повечето компании не може да се описват различни събития като една щета.

ПРИМЕР

Имате счупена чистачка и одраскана предна броня.

Първата щета е следствие от злоумишлени действия, втората от маневра. Затова трябва да попълните 2 уведомления, като така се завеждат съответно 2 щети.

Кога се попълва двустранен констативен протокол

Факт е, че той е изключително ценен и Ви спестява чакане на служителите на КАТ, санкция и отнемане на контролни точки на виновния водач.

Може да ползвате двустранния протокол ако:

  1. ПТП-то е в резултат на удар между не повече то две МПС-та. Ако са три, протоколът няма да Ви свърши работа, трябва да изчакате КАТ за изготвяне на протокол за ПТП.
  2. Няма пострадали лица и материални щети, освен върху двата автомобила.
  3. Има съгласие за вината между двамата водачи.
  4. И двата автомобила могат да се движат на собствен ход.

Инструкция за попълване на протокола ще намерите на гърба му. Попълнете всички полета, за да се предпазите от допълнителни усложнения. Задължително се свържете с тел. 112, за да подадете сигнал за събитието и да получите номер, който трябва да запишете най-отгоре на протокола, където намерите свободно място.

ТОП 15 причини за отказани щети по каско

  1. Лъжливо описание на събитието
  2. Увреденият детайл е сниман със забележка при първоначалния оглед на каското.
  3. Водачът е употребил алкохол.
  4. Няма обаждане към мобилни групи/кол-център (в някои компании това е задължително дори за много малки щети).
  5. Не е уведомен КАТ. (Понякога се налага обаждане към КАТ. Обикновено от кол-центъра на компанията ви подканят да го направите.)
  6. Изтекъл технически преглед на автомобила.
  7. Не е попълнен двустранен констативен протокол или е некоректно попълнен.
  8. Не е представена служебна бележка от полицията. (За някои щети се изисква такава бележка. От кол центъра ще Ви уведомят, че е необходима.)
  9. Всякакъв вид съмнения за застрахователна измама.
  10. При кражба на МПС – ако документите на автомобила или ключовете са били в автомобила при кражбата.
  11. Кражба на детайли от МПС-то (фарове, волан, гуми, джанти и т.н.) не се покриват от никой застраховател.
  12. Злоумишлено срязани гуми – почти никоя компания не покрива този риск.
  13. Щети, причинени при слизане от тротоар.
  14. Щети, причинени извън републиканската пътна мрежа (черни пътища, някои села, офроуд и др. не се покриват по застраховките каско);
  15. Одраскване от клони по време на преминаване през тесен път (почти никой не покрива тази щета).

Това е кратко и възможно най-изчерпателно изложение на целия процес. Както споменахме по-рано всяко дружество има свои собствени правила за завеждане на щета по каско.


Четете още:

🔴 Изречението, което спаси един брак - истинска история, разказана от съпруг, която ще ви накара да се замислите много

🔴 Според зодията: Какви са вашите братя и сестри

🔴 Родопчанин към гурбетчиите, които се фукат с богатство: Аз не съм вече цървул като вас, но искам да се похваля!





Източник: policabg





Коментари

горе