Носталгия по Отечествения фронт и "лошия" социализъм  






Повод да ви изпратя мои спомени за връзките между народа и неговите избраници - съветници в общините и депутати през „лошия социалистически строй”, е тирадата на един телевизионер как в Англия депутатите излизат на площадите, сядат пред импровизирана масичка и приканват минувачите да дават предложения и т.н.
През ония „лоши” социалистически години имаше една организация - Отечествен фронт, където се събирахме. Правехме седенки с ръкоделия, ходехме за билки, помагахме на нуждаещи се съграждани, четяхме и обсъждахме книги, правехме срещи със съветниците, които сме избрали да ни представят в общината.

По времето, когато бях председател на 17-а низова ОФ орга­низация, работех с двама съветници - Хаджипанев от БЗНС и Неве­на Божинова от БКП. Срещахме се на тримесечие, за да предадем своите поръчения и искания за района на организацията, а те да се отчетат пред нас какво са направили. Хаджипанев беше адвокат по професия и правеше и много лични услуги на нуждаещи се членове. Но заболя и си отиде рано от този свят. Невена Божинова беше учителка - зам.-директор на СОУ „Кирил и Методий”. Тя беше всеотдайна както в училище, така и пред избирателите си. Минали са много години и не мога да изброя подобренията, които са направени в района по наше искане и с нейното представяне в общината и упоритото настояване да бъде изпълнено желанието на съкварталците ни. С Невена Божинова и до днес се чуваме по телефона. И тя като мен бе принудена да направи "пенсионерска емиграция" от Горна Оряховица в Благоевград. Депутат на Горна Оряховица беше Румяна, ако се не лъжа Николова, прокурор по професия. И тя често се срещаше с избирателите си в Читалищния салон. В общината имаше приемна стая с обявен приемен ден, където всеки гражданин можеше да разговаря със своя избраник, да изкаже болката си и да получи съвет или помощ.

Да, по време на социализма в съветите и Народното събрание не се предлагаха и избираха случайни хора, а такива, които да имат авторитет пред своите избиратели.
Днес, когато отивам да гласувам, аз не знам кой ще е съветникът, към когото да се обърна при нужда.

Елена Димитрова, Горна Оряховица


Четете още:

🔴 Млади висшисти стават продавачи: какво работят завършилите университет у нас

🔴 Фолкпевицата Кали в откровена изповед: Разделих се с третата си любов на рождения ми ден

🔴 50 неща, които можеш да направиш още днес, за да подобриш живота си





Източник: Ретро





Коментари

горе