Коледен калейдоскоп на Малко българско училище



ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА КОЛЕДА В ЧИКАГО

Близо 700 души пристигнаха за тържествения концерт на Малко българско училище “Коледен калейдоскоп”. Това беше кулминацията на коледните и новогодишни празници не само в училището, но и в Чикаго и предградията. Подготовката за празниците започна отдавна, под грижите на хореографи, учители и ръководство, които се постараха децата да овладеят магията на фолклорните танци, да научат за автентични български обичаи като Коледуването и Сурвакането.

В училището и неговите филиали се проведоха работилници за сурвачки и коледни украси, а Дядо Коледа не пропусна да зарадва учениците с подаръци и лакомства. Няма как иначе! Всички деца заслужават признание и награда за това, че отдават от времето и труда си, за да научат български, история, география, математика, танци, музика, шах, рисуване.

Събитието се проведе в пищно украсената сграда “Авалон”. Във фоайето беше подреден коледен базар, от който гостите можеха да си купят ръчно направени сувенири, дрехи, козметика, бижута, дърворезби, бижута, както и изработени от деца и учители сурвачки и орнаменти.

Концертът започна с малки сурвакарчета, които приветстваха гостите с добре дошли и взривиха залата с аплодисменти, предизвикани от техните кръшни танци, усмивки и красиво накичени сурвачки.

Малките танцьори след тях повишиха настроението с джиновски танц, а прекрасните изпълнения на децата от хор “Български звънчета” отново ни върна коледния дух.
Актьорите от драматичния клас към МБУ разказаха поучителна “Легенда за Коледа”, а танцьорите от модерния балет грабнаха публиката с танците “Кукли” и “Палавите тролчета”.

Чудесно се представиха с музикалния си поздрав и децата от вокалната група.
Последвалите изпълнения на различни народни танци, сред които “Катерино моме”, “Петлета”, “Северняшки танц”, “Пайдушката”, показаха както професионализма на хореографите, така и високото ниво и таланта на българчетата от различни възрасти, които играят с желание и сърце!

Почти всички гости взеха участие в томбола с много награди, сред които най-привлекателна бе екскурзия за двама в Лас Вегас!


Това мащабно и тържествено събитие, на което присъства целият екип на училището, стотици ученици и техните семейства, членовете на родителските съвети, интелектуалци и съграждани, даде трибуна на Борда на директорите на МБУ да обяви новината, че каузата на училището да си има собствена сграда е на път да стане факт и всички събрани средства ще бъдат дарени за светлата кауза.


Благодарим на десетките спонсори, които предоставиха наградите за коледната томбола. Сърдечен поздрав за Marchela Travel, Malincho Inc., DesPlaines Eye Care Center за активното им участие в прекрасното събитие!


На Коледа стават чудеса и голямото Малко българско училище заслужава своето малко-голямо коледно чудо!


Честито Рождество Христово и светли празници!

Велина Драмска


Четете още:

🔴 Смаялата света и влязла в историята българка: За големия успех, желанието да стане полицай и как ступвала момчетата в училище

🔴 Ралица Паскалева засенчи световни красавици

🔴 2500 евро на месец получава БГ международен шофьор





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе