Българо-холандка припозна Велико Търново за свой дом



22-годишната Стефина Ернест от Холандия сбъдва мечтата си да учи психология във Велико Търново. Младата жена иска да помага на българите да преодоляват психологически травми и проблеми, които им поставят бариери в живота и спъват успешната им реализация. Вижда бъдещето си у нас и твърди, че тук е мястото, където ще гради кариера и един ден – семейство. По думите й България е нейният дом, макар цял живот да е живяла в Холандия. Обикнала е силно старата столица, където живее вече 3 години. Описва ежедневието си в блога на нейната приятелка – Мари Константин – дъщерята на известната водеща на предаването „На кафе“ – Гала.

Стефина е родена в град Зутфен, майка й е българка, а баща й холандец. Живяла в страната на лалетата до завършване на училище и след това се преместила в България.

„Всички ме питат защо съм взела това решение. Съветват ме да си направя собствен YouTube канал, в който да разказвам как една чужденка се справя в България. Истината е, че в Холадния е прекрасно и уредено, но на мен тук ми харесва, че не всичко е така. Когато обичаш някого, ти го приемаш с недостатъците му, така се чувствам и аз в България“, започва разказа си пред „Борба“ Стефина.

Споделя, че преди да се премести у нас, ходила на кандидатстудентски изпит по психология в родната си страна и в интервюто й обяснили, че е много чувствителна натура и би било добре да преосмисли решението си. Отказала се от следване и нямала никаква идея какво да прави занапред, нито към каква професия да се насочи, защото да бъде психолог било нейна мечта от 12-годишна. Хрумнало й да дойде в България и да поживее тук, за да се запознае с родината на майка си. Идеята била да пребивава само една година, но много й харесало и решила да остане за постоянно.

Озовала се във Велико Търново след одобрение за работа в холандска фирма, която има филиал в старата столица. Можела да избира между клон на организацията в болярския град и София, още повече че няма проблеми в комуникацията, защото владее отлично български език.

„Научих български от майка ми и баба ми. Баба идваше всяка година за няколко месеца да ме гледа, защото родителите ми ходеха на работа. Буквално повтарях всяка една дума, после започнах да пиша. Майка ми искаше да имам по-сериозна връзка с България и в V клас ме записа на българско училище и няколко месеца се обучавах. Не знам много за българската история, но съм запозната с най-важното“, разказа Стефина.

Миналата година й хрумнало да направи необходимото, за да осъществи нереализираната си мечта във Велико Търново. Кандидатствала във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и била приета да учи психология. Наесен ще бъде първи курс и с нетърпение очаква да започнат лекциите. Планира да завърши и магистратура, а след това да работи у нас по специалността си.

Стефина обикнала старата столица като свой дом, но в началото имало неща, които трудно приела.

„Когато се преместих, ми направи впечатление колко много бездомни кучета има, а никой не им обръща внимание. След това забелязах, че хората не са усмихнати, постоянно са сериозни и дори намръщени. Затова често правя следния трик – усмихвам им се и те отвръщат по същия начин, но от сърце. Замърсяването на околната среда ме озадачи – аз например се опитвам да използвам възможно най-малко найлонови торбички, сламки, чашки и т.н. и винаги изхвърлям отпадъци на обозначените за това места“, заяви тя.

Първата година след като се установила в старата столица, постоянно обикаляла из културните и исторически забележителности и днес може да се справи отлично в ролята на екскурзовод. Често кани свои приятели тук и някои от тях обмислят да последват примера й.

Преди 2 години нейната приятелка Мари – дъщерята на Гала от „На кафе“, й предложила да участва в блога й, като разказва за живота си у нас. Стефина се съгласила и започнала да описвала преживяванията си в България.

„Майка ми и Гала са много добри приятелки и оттам аз се запознах с Мари. Винаги сме поддържали връзка и когато се преместих тук, вече се и виждаме. Блогът, за който пиша, е изцяло на английски език и това дава възможност на хора от цял свят да научат за красивите места в България“, сподели Стефина.

Откакто живее у нас, тя е ходила 3 пъти до Холандия, но е категорична, че във Велико Търново се чувства вкъщи. Обича българска музика и българска храна и често си купува плодове и зеленчуци от кооперативния пазар. В началото разчитала на храна от ресторанти и заведения за бързо хранене, но наскоро започнала сама да си готви.

„Преди не харесвах домати, но тук една година само това ядях. Толкова много ми харесаха българските. Това важи и за много други храни. Като цяло животът тук не е скъп. В Холандия без висше образование не може да се работи хубава работа за добри пари. Разходите са големи, въпреки че заплатите са високи. Тук съм доволна от възнаграждението ми и се справям отлично“, завършва момичето.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Тайните на японките да са слаби и младолики

🔴 Съвременната българска мечта

🔴 Непознатият Иван Евстратиев Гешов





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе